Въпросите за семейството - табу на интервю за работа, иска Манолова
Въпросите за семейството - табу на интервю за работа, иска Манолова / снимка: БГНЕС, архив
Въпросите за семейството да са табу на интервю за работа, иска Манолова
83651
Въпросите за семейството да са табу на интервю за работа, иска Манолова
Въпросите за семейството да са табу на интервю за работа, иска Манолова
  • Въпросите за семейството да са табу на интервю за работа, иска Манолова
  • Въпросите за семейството да са табу на интервю за работа, иска Манолова

На интервю за работа да бъде забранено на работодателите да задават въпроси за семейно положение, настояща или бъдеща бременност, грижа за деца и възрастни хора. Това са част от мерките, които омбудсманът Мая Манолова ще настоява да бъдат вписани в законопроекта за равнопоставеност между мъжете и жените, който ще се гледа в парламента.

Друго предложение е да не се обявяват свободни работни места само за мъже или само за жени.

По думите на Манолова България е на 50-то място в световната класация за участието на жени в процесите по взимане на решения, което отрежда на българките една от последните позиции в Европа по този показател.

Според Мая Манолова процентът на жените у нас, които участват в управлението и вземането на решения, е нисък. Липсата на специално законодателство, което реално да гарантира равнопоставеността влияе и на други тревожни тенденции в българското общество, каза общественият защитник и като пример посочи по-ниското заплащане на жените спрямо мъжете. За България разликата в полза на мъжете е 15 на сто.

Как шефовете вече ще могат да следят с кого си чатим в работно време

По-слабото участие на жените в управлението е свързано и с получаването на по-ниски пенсии, като при възрастните хора разликата в дохода стига до 40 на сто, изтъкна омбудсманът. По-слабото е представителството на жените в процеса на вземане на решения: 20 на сто трайно участие на нежния пол в процесите в парламента, а кметиците у нас са 10 процента от общия брой.

Омбудсманът беше категорична, че ако бъде приет без корекции, законопроектът за равнопоставеност няма да бъде ефективен. Притесненията, че законът ще представлява голо пожелание, са основателни, защото в него няма конкретни механизми. Само в един член от закона се говори за мерки, но те не са описани, подчерта Манолова.

Три черти, които издават лошия шеф

Тя предлага да се въведе изрична забрана при провеждане на интервю за наемане на работа да се задават въпроси за семейното положение, настояща или бъдеща бременност, грижа за деца и възрастни хора, което по думите й би могло да повлияе негативно върху крайното решение на работодателя. Също така омбудсманът ще настоява да се въведе изискването за равно представителство на жени и мъже във комисиите, занимаващи се с назначения.