Цените на петрола ще вървят надолу
Цените на петрола ще вървят надолу / Guliver/Getty Images

Цените на петрола се очаква да паднат още през тази година, като предлагането значително надвишава търсенето. В същото време един от основните износители на черно злато Иран се завръща на пазара, компенсирайки каквито и да е било намаления на производството от други страни. Това съобщиха от Международната агенция по енергетика в месечния си доклад за състоянието на петролния пазар.

Бензинът и дизелът на цени от 2009 г.

„Може ли (цената) да падне още?", пита МАЕ в доклада. „Освен ако нещо не се промени, пазарът на петрол може да се удави в прекомерно производство. Така че отговорът на нашият въпрос е категорично да. Може да падне още", се посочва в текста.

През тази седмица цените на черното злато достигнаха невиждани през последните 12 години спадове, като в момента барелът се търгува за по-малко от 29 долара.

Още по-евтини горива ни очакват в началото на март

Завръщането на Иран на пазара е една от основните причини за продължаващото намаляване на цените, но до голяма степен все още не е отчетено напълно като фактор, предупреждава МАЕ.

Според организацията Техеран се изправя пред „значителното предизвикателство" да намери купувачи, които биха искали да вземат още петрол на вече пренаситения пазар.

Източник: БГНЕС