13 военни от Смолян с награди за мисията им в Афганистан
13 военни от Смолян с награди за мисията им в Афганистан / Адриан Кулев/Дарик радио

Командирът на 68-ма бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев награди тринайсет участника в мисията в Афганистан с поименен медал със сертификат от ръководството на „ISAF” за отлично изпълнение на задачите. Официалната церемония се състоя в сградата на Областната администрация Смолян.

11 мисии за батальона в Афганистан, нямаме нито един инцидент, всички се завърнаха живи и здрави”, отбеляза командирът на 101-ви Алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров. „Когато отиваш там, където заплахите са нетрадиционни, където всяка една грешка се плаща с живота на някой – или твоя собствен или на твоя другар, там просто нямаш право на никакви отклонения от това, което си научил, което знаеш и което постигаш”, допълни той.

Това е поредното признание и доказателство за вашият професионализъм, героизъм, за вашата висока степен на готовност да защитавате авторитета и на Българската армия и на нашата държава в мисиите зад граница. Аз съм особено горд, че на територията на област Смолян има такова образцово военно формирование, което прославя страната и региона ни“, каза пък областният управител на Смолян Недялко Славов.