ВТУ ще почете Деня на Патриарх Евтимий
ВТУ ще почете Деня на Патриарх Евтимий / снимка: DarikNews.bg, архив

Великотърновският университет ще почете Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски. На 20 януари от 12 ч. в университетския храм, протосингелът на Великотърновската митрополия свещеноиконом Славчо, ще отслужи акатист. След службата ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Св. Евтимий, Патриарх Търновски.

През 2016 г. се навършват 645 години от основаването на Търновската книжовна школа. Паметникът на Св. Евтимий, Патриарх Търновски е открит официално на 8 май 1978 г. по случай 650-годишнината от рождението на светеца. Паметникът е дело на скулптура Борис Гондов и архитекта Димитър Кръстев

Църквата в груб строеж е построена най-вече със спомоществователството на Стефан Шарлопов, възпитаник на университета и съдействието на Великотърновската митрополия и ВТУ. На 21 юли 2010 г. Министерският съвет обяви имота от публична държавна собственост в частна държавна собственост и безвъзмездно го прехвърли в собственост на Българската православна църква, която го преотстъпи на Великотърновската митрополия.

На 20 януари 2003 г., Деня на Св. Евтимий, Патриарх Търновски и по случай 610 години от неговата кончина, е направена първата копка на църквата, полагането на трите основни камъка, кръста и летописната записка в присъствието и с благословията на Светия Синод.

В началото на 2016 г. започнаха строителни работи по завършването на храма със съдействието на Стефан Шарлопов.