В Стрелча протестират срещу кмета, заподозрян в изнасилване
В Стрелча протестират срещу кмета, заподозрян в изнасилване / NovaNews
В Стрелча протестират срещу кмета, заподозрян в изнасилване
83633
В Стрелча протестират срещу кмета, заподозрян в изнасилване
близки на Иринка
  • В Стрелча протестират срещу кмета, заподозрян в изнасилване
  • близки на Иринка

Трети ден на протести в Стрелча. Хората и тази вечер ще изразят недоволството си от бившия кмет Иван Евстатиев, заподозрян в изнасилване на 16-годишна ученичка. Снощи над 300 души се събраха пред общината с искане за справедливо наказание. Те  настояват и за оставка на Евстатиев като общински съветник. В същото време прокуратурата удължи ареста му на 72 часа и го обвини, че упоил десетокласничката и осъществил полов контакт с нея. Тя е подала жалба за сексуален тормоз. Момичето твърди, че е пило само сок, но се предполага, че в него имало упойващи вещества. В сряда заради скандалния случай се свиква извънредна сесия на общинския съвет в града.

Общинският съвет в Стрелча излезе и със специална декларация, с която осъжда действията на Иван Евстатиев. В града се инициира и подписка с искане разследващите органи да си свършат работата без натиск и той да получи заслуженото му наказание.

Районната прокуратура в Пазарджик внесе в Панагюрския районен съд искане да бъде постановена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Иван Евстатиев. Той е обвиняем за това, че на 15 януари 2016 година в Стрелча в хотел с името на градчето, е имал полов контакт с непълнолетно момиче, като го е привел в безпомощно състояние.

С постановление на главния прокурор наблюдението и надзора по досъдебното производство срещу Иван Евстатиев е възложено на Районната прокуратура в Пазарджик. До това се стигна, след като двамата обвинители от Районната прокуратура в Панагюрище са си направили отвод по делото, за да няма каквито и да е съмнения в тяхната безпристрастност.

Пострадалото от престъплението момиче е разпитано пред съдия от Панагюрския районен съд в присъствието на психолог. По делото са проведени разпити и на други свидетели, назначена е съдебно-медицинска експертиза, химическа експертиза за установяване на концентрацията на алкохол и др.

Бившият кмет на Стрелча призна, че е правил секс с 16-годишната ученичка, която по-рано го обвини в изнасилване. По думите му обаче това се е случило напълно доброволно от нейна страна.

Според медицинската експертиза няма следи от насилие. Същевременно, установено е наличие на биологичен материал в неговата хотелска стая. Освен това в кръвта на момичето е открито наличие на алкохол.

Мярката на Иван Евстатиев се гледа при закрити врата. "Не съм виновен", заяви той на влизане в съдебната зала. Съдът все още не е решил дали да го остави зад решетките. Докато тече заседанието, десетки жители на Стрелча протестират пред сградата на Районния съд в Панагюрище.