След обилния сняг обстановката остава усложнена, все още има места без ток
След обилния сняг обстановката остава усложнена, все още има места без ток / БГНЕС, архив

След обилните валежи обстановката в страната постепенно и бавно се нормализира, но остава усложнена. Няма данни за бедстващи или застрашени хора. Все още има селища без ток и вода.

Най-тежко е положението в Североизточна България. Бедственото положение продължава да е в сила за общините Дулово, Самуил и Върбица.

Ситуацията в Разград се нормализира. Преспите, причинени от снегонавяванията, остават големи. Това и създава най-сериозни проблеми пред фирмите, които чистят пътищата. Няма населени места без ток, вода или без достъп до тях.

В Силистренско пътищата са проходими при тежки зимни условия

В Община Силистра ситуацията също се нормализира. Проходими при тежки зимни условия са републиканските пътни отсечки на територията на областта, съобщават от Областното Пътно управление. Всички училища на територита на област Силистра и днес остават затворени. Екипи на пожарната са работили и през вчерашния ден за подпомагане на гражданите за справяне с усложнената метеорологична обстановка.

Обстановката в област Добрич се нормализира след вчерашните снегонавявания. Пътищата от републиканската пътна мрежа в региона се почистват интензивно, информират от Областното Пътно управление.

Обстановката в Добричко се нормализира

Постепенно обстановката в Шумен и района също се нормализира. През днешния ден продължат да се изрязват пречупените и опасни клони и дървета в районите на детските ясли, детските градини, училищата и в останалите части на града.

Ще продължи почистването на снега в страничните и по-малките улички и тротоари. От общинската администрация отново призовават гражданите да почистят около домовете си, а ръководителите на институциите и на търговските обекти да организират почистване на снега по тротоарите около сградите и прилежащите площи.

Училища в цялата страна остават затворени и днес.

Републиканската пътна мрежа вече е проходима. Главните пътищата са отворени. Непочистена остават третокласните пътища в северната част на област Шумен.

През изминалите две денонощия служителите на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са извършили близо 800 спасителни и аварийни дейности, съобщават от пресцентъра на МВР.

Вече е възстановено електрозахранването на 130 000 клиенти в над 450 населени места в Североизточна България, съобщават от Енерго-Про. От там уточняват, че са възникнали и нови повреди. Поради това все още без ток са 17 000 клиенти в 122 населени места.

Ситуацията с електрозахранването в Югоизточна България е нормална, съобщиха от пресцентъра на EVN България. Екипите на дружеството са възстановили електрозахранването в засегнатите населени места в района. Към 09.00 днес само отделни села или махали в труднодостъпни райони имат смущения в електрозахранването, като се работи и по тяхното окончателно възстановяване, уточняват от компанията. EVN България остава в готовност за реакция в случай на ново влошаване на метеорологичните условия.

Във връзка с минусовите температури в София са извършени обработки на пътните платна със смеси срещу заледяване. Тази нощ фирмите, ангажирани с почистването на града, са обработили трасетата във всички райони, по които се движи общественият транспорт, опасни, стръмни пътни участъци и основни улици в кварталите. Работили са над 120 снегопочистващи машини. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Направено е опесъчаване на планинските пътища във Витоша - Бояна - Златни мостове и Драгалевци - Алеко. Към момента в София няма сигнали за места без електрозахранване. Градският транспорт се движи по всичките си маршрути.

Всичко за зимната обстановка четете ТУК