Отмениха бедствените положения в Доспат, Девин и Рудозем
Отмениха бедствените положения в Доспат, Девин и Рудозем / БГНЕС, архив

И в трите общини в Смолянско – Доспат, Девин и Рудозем, където беше въведено частично бедствено положение, е отменено.

В рудоземско ситуацията бе най-критична. Там придошлите реки отнесоха лек автомобил, микробус, автомивка с оборудването, защитни ламели на градския колектор, като нямаше населено място без щети. „В монета оглеждаме проблемните участъци, за да направим равносметка на щетите. Със сигурност ще трябва да се ремонтират от около 50 от градския колектор за обратни води. Окончателна експертиза на последиците от бедствието ще имаме, след като комисията обходи всички проблемни места“, коментира кметът на община Рудозем Румен Пехливонав.

В община Девин, най-големият проблем е бил с пътната връзка за селата Жребово и Кестен, където около 150 метра от ново положена асфалтова настилка са отнесени заедно с пътя в реката. Там е компрометиран и едни от мостовете.“Отменихме частичното бедствено положение, след като положението се нормализира. Имахме няколко критични точки, но успяхме с екипите на общината, полицията и пожарната да реагираме на време и се справихме с бедствието. Имаше застрашени къщи от наводнение в Триград и Девин, като имаше и проблеми по пътищата до селата Лясково и Осиково. На този етап нямаме населено място без ток или достъп“, коментира кметът на Девин Красимир Даскалов.

Отменено е и частичното бедствено положение в Доспат. Там проблеми имаше в с. Барутин и Доспат, както и по републиканската пътна мрежа в участъка Доспат-Батак. „Нямахме бедстващи хора, положението е овладяно, на обяд е отменено бедствието за Доспат, а сутринта това беше направено за Барутин“, коментира Николай Велинов от общинската администрация в Доспат. Според неговите думи, в района са се изсипали между 100 и 150 литра дъжд на квадратен метър. Свличане на земна маса е имало и в участъкът „Доспат-Гоце Делчев, но и там земната маса е почистена вече от пътните платна.