Обявиха бедствено положение в няколко общини
Обявиха бедствено положение в няколко общини / БГНЕС

Община Самуил в Разградска област обяви бедствено положение от 10 часа днес до 10 часа утре - съобщи кметът д-р Бейтула Сали. Основната причина е, че няма достъп до половината населени места в общината. Почистващите машини не успяват да се справят с навяванията в множество участъци.

Сред селата без достъп са: Голям извор, Ножарово, Хърсово, Владимировци, Кривица.

Между Владимировци и Здравец тази сутрин са закъсали два микробуса - единият снабдявал с хляб, другият събирал млякото в района. Очаква се до час - два да бъдат извадени от преспите.

Близо 500 населени места в страната без ток заради снега

Втори ден в общинския център няма вода, както и в селата Голяма вода, Хума и Хърсово - каза още д-р Сали. Причината е авария в електроснабдителната система, която захранва помпите, и фактът, че екипите на „Енерго Про" не успяват да стигнат до мястото на аварията. Ваканцията за учениците в община Самуил е удължена с два дни, ако времето се оправи, те ще са на училище в четвъртък.

Сложна е обстановката и в община Лозница, съобщи заместник областният управител Нурие Црънгалова. Общинската пътна мрежа е затворена. От ОД"Пожарна безопасност и защита на населението са изпратили МТЛБ, с което да бъдат транспортирани шестимата болни на хемодиализа от община Лозница - трима са от общинския център и по един от: Чудомир, Ловско и Градина. Те ще останат за по-дълъг период в лечебното заведение поради усложнената обстановка - каза Црънгалова.

Къде е най-критично положението с пътищата по данни на АПИ

Тя съобщи, че недостъпно е и село Костанденец в община Цар Калоян, там роторна машина ще пробива пътя.

Освен селата в Самуилско, без вода са и Черковна и Ясеновец в община Разград, а без ток - Черковна и Манастирци в община Лозница.

Дежурният в Областно пътно управление съобщи, че вече е отворен пътят Юпер - Бисерци, но останалите затворени от сутринта шосета продължават да са забранени за движение. Очаква се съгласуване с пътното управление в Русе за отваряне на пътя Разград - Русе. Обмисля се също обявяване на обходен път към Шумен - през Търговище, който на практика от вчера се ползва от шофьорите.

Междувременно кметът на Върбица обяви бедствено положение на територията на общината за срок от 48 часа, считано от днес.

Възстановено е електрозахранването в град Върбица, но без ток и вода остават всички села в общината. Продължава работата на екипите на Енерго Про за отстраняване на авариите.

Без учебни занятия в 544 училища в страната

Пътищата в общината са проходими, огромните преспи създават проблеми за почистването на пътя Иваново-Методиево. Селата са снабдени със стоки от първа необходимост.

За справяне с тежката обстановка и отстраняване на падналите дървета е мобилизирано и доброволното формирование на общината.

Бедствено положение беше обявено и в Дуловската община на Силистренска област днес от 12.00 до 18.00 часа - утре, съобщиха от общината.

Причините са липса на електрозахранване на половината от селата, затруднено движение или затворени пътища от различни класове, трудности със снабдяването с хранителни продукти в 11 села, допълва БТА.

Все още има населени места без електричество и в други общини - няма ток в цялата Кайнарджанска община. Без електроснабдяване са села от Силистренската община, в Тутраканско, Ситовската и Главинишката община.

Усложнена е пътната обстановка в цялата Силистренска област, съобщават от Областната администрация след състоялата се среща на областния управител Стоян Бонев с ръководители на Областното пътно управление, Пътната полиция, Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението и представителството на "Енерго-Про".