Остава усложнена зимната обстановка в Северозападна България
Остава усложнена зимната обстановка в Северозападна България / Дарик Враца - архив

Всички пътища на териториите на областите Видин, Враца и Монтана са проходими при зимни условия, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Няма затворени участъци. Заради продължаващия снеговалеж работата по обработката на пътищата продължава.

Очаква се до края на деня валежите да спрат и температурите още да се понижат, което може да доведе до заледявания на някои места. Шофьорите да тръгват на път само с подготвени за зимни условия автомобили, да се движат със съобразена с пътните условия скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания, съветват органите на реда.

Всички пътища в област Враца са почистени и проходими при зимни условия. В десетте общини на областта, както и по републиканската пътна мрежа снегопочистващите фирми, с които са сключени договори, работят на пълен капацитет, с цялата налична техника. Няма затворени за движение участъци. Няма данни за затворени училища и детски градини.

Поетапно се възстановява и електрическото захранване на населените места, останали частично или изцяло без ток. Проблемите по ел. захранването са напълно преодолени в общините Борован, Козлодуй, Хайредин и Мизия.

На територията на община Враца няма ток в с.Девене и в осем населени места за отделни абонати. В община Бяла Слатина, пет от населените места са останали през нощта без ток за отделни абонати - Враняк, Габаре, Соколаре, Търнава, Алтимир.

В община Криводол изцяло без ток са селата Главаци, Лесура и Осен.

В община Мездра все още не е възстановено ел.захранването - частично във Върбешница, Горна Кремена, Зверино, Зли дол, Игнатица, Лик, Моравица, Ослен Криводол, Очиндол, Старо село и Царевец.

На територията на община Оряхово няма ток в с.Галово.

Осем от населените места в община Роман - Хубавене, Караш, Стояновци, Струпец, Средни рът, Курново, Синьо бърдо, Радовене са без ток повече от 16 часа.

Преустановен учебен процес има изцяло в община Бяла Слатина и с.Зверино на община Мездра.

Наблюдението на нивата на реките и състоянието на язовирите в областта е непрекъснато. Няма критични нива, застрашаващи населените места.

Почти навсякъде проблемите с електрозахранването в селищата на територията на Община Видин са отстранени. В с. Търняне заради локална авария има частично пускане на електричеството. В с. Бела Рада скъсан проводник от тази сутрин е причина един квартал да остане без ток. В момента се работи за отстраняване на повреда от тази нощ в с. Дружба.

Елекрозахранване няма на места в кв. "Нов път" във Видин, където са възникнали аварии на места вследствие на тежкия сняг. Работи се по възстановяване на улично осветление в селата Антимово и Буковец от фирма "Еко хит консорциум". След снеговалежа има две паднали дървета във Видин. Едното. - в близост до МОЛ-а, е отстранено. Другото е до болница "Св. Петка" и екип на "Пожарна безопасност и защита на населението" работи по отстраняването му.

Пътищата в общината са проходими при зимни условия. В някои от населените места, заради падналия дъжд, има частично заледяване.
Във всички училища днес учебният процес е започнал нормално.

Двата екипа, сформирани под ръководството на кмета на Видин Огнян Ценков приключиха обиколката на всички населени места в общината, за да се запознаят на място с проблемите заради падналия снеговалеж. В 17.40 ч. вчера 20 от населените места са били изцяло без електрозахранване, а 6 - частично. В направлението Каленик-Пешаково-Дружба-Рупци-Градец-Генерал Мариново то е възстановено в 17.30 ч. Работата по отстраняване на повредите продължава. Там, където има проблем с далекопроводите, се очаква електрозахранването да бъде възстановено до полунощ, а до час след това и на местата с локални аварии.

Няма селища без вода. Четвъртокласната пътна мрежа е почистена. В селата Въртоп, Гайтанци и Ивановци се прави уширение, тъй като пътят е по-тесен.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков свиква на 18.01, в 13.00 ч. Общинския кризисен щаб.