Обстановката в Смолянско и Хасковско се нормализира
Обстановката в Смолянско и Хасковско се нормализира / БГНЕС

Обстановката в Хасковска област се нормализира след вчерашния снеговалеж. От Областното пътно управление информираха, че пътищата в областта са проходими при зимни условия. Няма затворени участъци за движение.

Пунктът „Капитан Андреево" също е отворен и в двете посоки, пропускат се и леки, и товарни автомобили.

Междувременно от Областната противопожарна служба съобщиха, че нивото на реките в областта пада. Няма наводнени места или бедстващи хора.

Къде е най-критично положението с пътищата по данни на АПИ

Кметът на община Смолян Николай Мелемов отмени бедственото положение, което бе в сила от 2 часа след полунощ в неделя. Остава частично бедственото положение само за селата Киселчово, Горна Арда и Мугла.

Пътят до Мугла все още не е разчистен напълно и движението се осъществява много трудно.

Със затруднен достъп са и селата Киселчево и Горна Арда. В първото село живеят около 15 души и преминаването до там ще става по направени просеки, а днес ще се доставят лекарства и хранителни продукти на хората.

Половин метър сняг и паднали дървета след валежите в София

„Ще започне и засипването на откъснатия път за Горна Арда, за да може да се преминава", добави заместник-областният управител Адриан Петров.

Според него нощта в Смолянско е била спокойна, за разлика от предходната:

„Нивата на реките спаднаха драстично, няма преливане никъде. Температурите през нощта паднаха до минус 10 градуса, но няма затворени пътища от републиканската пътна мрежа".

Единствените ограничения за товарни автомобили са в отсечките Батак-Доспат-Барутин и Сърница-Батак-Доспат. В тези участъци товарните автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркета.

Днес комисия водена от областният управител Недялко Славов ще обиколи засегнатите от проливните дъждове общини, за да се направи оценка на щетите.