„Ние плащаме данъци и няма да чистим!”
„Ние плащаме данъци и няма да чистим!” / Иван Стрижлев

Хора, наистина ли няма да почистите снега пред домовете и работните си места, само защото си плащате данъците?

Не защото сте болни или твърде възрастни, не защото сте заети, не защото не сте тук или защото нещо наистина Ви възпрепятства?

Едва ли това Ви е първа зима и знаете, че е нужно време снегът да се отстрани, чисто технологично време. И докато тече това време, Вие сте съгласни, излизайки навън, да Ви се пълнят обувките със сняг, да Ви се мокрят дрехите, да Ви е трудно да ходите, само защото плащате данъци и друг трябва да изчисти снега?

Дори да приемем, че Общината не си върши работата, Вие предпочитате да стоите, да псувате и да Ви е гадно, вместо да направите нещо по въпроса, наистина ли? И това е въпрос, който засяга личното Ви здраве и комфорт.

Да, всички ние си плащаме. Но хрумвало ли Ви е да вземете лист и химикал, да пресметнете каква е сумата от данъци, която плащате всички на Вашата улица или жилищен блок? След това с тази сума да се опитате да платите на хора с камион, които да извозват отпадъците Ви цяла година, на други хора, които да правят оборка и да чистят снега през зимата, на трети хора, които да поддържат озеленяването, както и на други да се грижат за осветлението. Само това, другото го оставям настрана.

Всъщност Вие наясно ли сте за какво плащате? Или просто давате едни пари, без въобще да знаете за какво. Ако често плащате нещо, без да сте наясно какво може да получите срещу парите си, скоро ще се разорите.

А Вие наистина ли плащате данъци?

Не искам да защитавам никой, нито кмета, нито общината, нито комуналната фирма. Те трябва да си вършат работата и да се държат изкъсо, защото са показали, че имат навика да се офлянкват, а взимат пари все пак!

Аз само питам, защото искам да разбера хората. Онези хора, които казват, че плащат данъци и искат да им се чисти пред дома - снега, боклуците, тревата, листата... Има и много, много други хора, които си чистят - снега, боклуците, тревата, листата... Но те обикновено си мълчат.

Хора, Вие щастливи ли сте? Доволни ли сте, радвате ли се на нещо, смеете ли се?

Тук вече ще изразя съмнение, защото знам, че човек е щастлив, когато прави нещо. И най-вече когато прави нещо да бъде щастлив. Когато си плаща, той не прави нещо, той дава пари друг да го направи. А друг трудно може да Ви направи щастливи. Затова плащането не е правене, а си е само плащане.

Да купиш подарък, не е същото като да направиш подарък. Да отгледаш цвете не е същото като да купиш цвете. Да ушиеш дреха, да нарисуваш картина, да изпееш песен, да поправиш вещ не е същото като да платиш за тях.

През годините, които изживях до сега видях, че щастливи са хората, които създават, а не тези, които плащат!