Няма основания за обявяването извънредна ваканция за учениците, обявиха от Общината
Няма основания за обявяването извънредна ваканция за учениците, обявиха от Общината / снимка: Пресцентър- Община В. Търново

Въпреки оранжевия и жълт код за валежи и усложнената зимна обстановка във Велико Търново проходимостта в града е осигурена, заявиха от Общината. Основните улици и кръстовища са почистени, градският транспорт, линейките, пожарните и полицейските автомобили се движат нормално. Това бе първата задача, която трябваше да изпълнят фирмите, ангажирани със снегопостичстването предвид продължаващия над 24 часа снеговалеж. Снежната покривка е между 30 и 40 сантиметра, но старопрестолният град в нито един момент не бе блокиран, категорични са от кметската администрация.

Предстои техниката да бъде насочена към улиците и пешеходните пространства около училищата и детските градини, за да започне нормално първият учебен ден от новата седмица. Няма основания за разпускане на учениците в извънредна ваканция. Над 40 служители на ОП „Зелени системи“ са ангажирани с почистването на автобусни спирки, тротоари, обществени стълбища и пространства, паркове. Полагат се всички усилия за нормалното стартиране на първия работен ден от новата седмица.

Снегопочистващите машини ще влязат и по второстепенните улици във Велико Търново. Кметът Даниел Панов свика оперативния щаб за привеждане в действия на общински план на защита при бедствия. Експертите контролират дейността на фирмата, отговорна за зимната поддръжка. Констатациите до момента показват, че поставените според договора задължения при усложнена зимна обстановка се изпълняват.

В Община Велико Търново са приети и обработени близо 70 сигнала, като са взети необходимите мерки. Гражданите могат да се обаждат на телефони 0887209451 и 062/619102. Кметът Даниел Панов благодари на всички жители за проявената гражданска съвест и почистването на пространствата пред техните домове, офиси и търговски обекти. Даниел Панов умолява всички да се съобразяват с тежките зимни условия и ако нямат спешна необходимост, да не излизат с автомобилите си. Превозните средства следва да са със зимни гуми в добро състояние.

Девет са населените места, в които все още се работи по възстановяване на нормалното електрозахранване – Церова кория, Войнежа, Габровци, Райковци, Малки Чифлик, Къпиново, Миндя, Хотница и Шереметя.