Обстановката по пътищата се нормализира, вижте кои са затворени за движение
83609
Обстановката по пътищата се нормализира, вижте кои са затворени за движение
Обстановката по пътищата се нормализира, вижте кои са затворени за движение
  • Обстановката по пътищата се нормализира, вижте кои са затворени за движение
  • Обстановката по пътищата се нормализира, вижте кои са затворени за движение

Валежи от дъжд и сняг предизвикаха редица проблеми в електрозахранването и предвижването по пътищата в страната. Ситуацията постепенно се нормализира.

Община Смолян обяви бедствено положение, след като водите на реките Черна и Арда преляха. Заради натрупания сняг бедствено положение бе обявено и в Община Свищов. Там повечето села останаха без електрозахранване и водоснабдяване. Бедствено положение е обявено и в Община Две могили. Частично бедствено положение бе обявено на територията на някои общини.

Община Кирково е под заплаха. Язовир „Амбарица" може да прелее, съобщава Нова телевизия. Падналите дъждове активираха огромно свлачище. Няколко къщи висят на стръмен склон. От община Кирково са предложили на всички общински жилища. Това обаче не е вариант за пострадалите. Лавина затвори прохода Петрохан, друга падна под връх Тодорка.

Хиляди останаха за часове без ток

Силният снеговалеж причини редица затруднения и аварии в електропреносната мрежа.

По данни на Министерство на енергетиката над 450 хиляди абоната в цялата страна останаха без ток в продължение на различен период от време, като електроразпределителните дружества работеха за отстраняване на авариите и захранването с ток бе възстановено в редица населени места в рамките на деня. Населени места в различни части от страната останаха и без вода.

През целия ден заради усложнената обстановка пътища в страната бяха затваряни за известно време заради невъзможност за преминаване или за снегопочистване. Паднали клони и дървета препречваха пътища, смачкаха автомобили.

Вижте обстановката по главните пътища

В неделя вечерта обстановката се нормализира. По магистралите ограничения за движението няма, като по магистрала Тракия поетапно се пускат камионите, а на магистрала Хемус е ограничено движението в участъка Варна-Шумен в същата посока.

Затворени за движение са проходите Върбишки, Златишки, Троянски Твърдишки.
В проходите Петрохан, Републиката е забранено движението на автомобили над 12 т. В Ришкия проход движението на превозни средства над 3,5 т. да се извършва задължително с вериги, без ремаркета и полуремаркета, като напълно се ограничава движението на тежкотоварни автомобили над 12 т. В Котленския проход и прохода Вратник е забранено е движението на превозни средства над 10 т. Дюлинския и прохода Пампорово е забранено движението на МПС над 3.5 т.

Проходът Шипка е отворен за движение. Забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона

Отворени са движение са проходите Айтоски, Обзорски, Печинско, Превала, Рожен, Предела

По първокласните пътища обстановката е следната:

- Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: отворен за всички МПС.

- Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна: област Русе: ограничено движение за всички МПС над 12 т; област Разград: ограничено движение за всички МПС; област Шумен: ограничено движение за всички МПС.; област Варна: ограничено движение за всички МПС.

- Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград: поетапно пускане на товарните МПС само в посока София.

- Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В. Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен: област Велико Търново: Затворен за МПС над 12 тона; област Ловеч: посока София е отворен за товарните МПС. Облас Шумен: Затворен за МПС над 12 тона; област Търговище: от км 241+000 до км 245+000 Буховци-Фишека затворен за движение на всички МПС.

- Русе-В. Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: област Русе: поетапно се пропускат тежкотоварните автомобили по пътя Бяла - Русе; област Велико Търново: движението е възстановено; област Кърджали: Конуш-Козлец, ограничено движение за всички МПС;

- път Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас: област Стара Загора: ограничава движението за всички МПС в участъка Мъглиж-Гурково, поради влошени метеорологични условия.

- Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: ограничено движение на МПС над 12 т. в област Силистра; ограничено движение на МПС над 12 т. в област Шумен.

- Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: област София: област Хасково: ограничено движение на товарни МПС над 12 т. заради заливане на ГКПП Капитан Андреево.

По пътя граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция ограничения няма.

В АПИ няма сигнали за тежки пътни произшествия. Има леки катастрофи на коли, ударили се в мантинели, дървета или сблъскали се автомобили с леки щети.

От АПИ съветват хората да се съобразяват с усложнената пътна обстановка. От там напомнят, че температурите започват да падат и автомобилите трябва да бъдат подготвени за движение при зимни условия.

Източник на видеата: Novanews.bg