Лунната светлина държи будни морски животни в Арктика през зимата
Лунната светлина държи будни морски животни в Арктика през зимата / Thinkstock/Getty Images

Не всички животни в Арктика заспиват зимен сън. Резултатите от ново изследване навеждат на мисълта, че малки морски животни остават активни през зимата, като се възползват от лунната светлина, която направлява вертикалната им миграция, съобщи ЮПИ.

Учени за пръв път наблюдавали нощна активност през зимата в малък фиорд. Впоследствие установили, че тази активност не е изолирана, а е показателна за поведението в цяла Арктика.

"По време на мрачната и изключително студена зима в Арктика малки морски създания по подобие на митичните върколаци реагират на лунната светлина, като предприемат масови миграции", заяви биологът Ким Ласт от Шотландската асоциация за морски науки.

Учените констатирали, че под въздействието на лунната светлина количеството на зоопланктона нараства не само във фиорда, но и в океана. Освен това зоопланктонът реагира на лунния цикъл - "потъва" на по-голяма дълбочина на всеки 29,5 дни, когато има пълнолуние и светлината прониква в морските дълбини.

"Най-изненадващото е, че тези миграции не са редки и изолирани само на няколко места", отбеляза Ласт. "Събраните данни сочат, че подобни миграции има всяка зима навсякъде в Северния ледовит океан, дори под покритите със сняг морски ледове", допълва той.

Учените са на мнение, че тъй като движението на зоопланктона влияе върху кръговрата на въглерода, по-специално върху пренасянето му от повърхността към океанските дълбини, климатичните модели вероятно ще трябва да се преразгледат, за да се взема под внимание откритието им.

Източник: БТА