Ситуацията в община Карлово след обилния снеговалеж е под контрол
Ситуацията в община Карлово след обилния снеговалеж е под контрол / БГНЕС

Ръководството на община Карлово подходи много критично към ситуацията в Карлово и общината след първия голям снеговалеж. Със започване на снеговалежа на 16 януари е създаден кризисен щаб под ръководството на кмета д-р Емил Кабаиванов, който разгледа допуснатите слабости и в момента е създадена добра организация за справяне със ситуацията в Карлово и населените места в общината.

На работно съвещание с кметовете на селищата беше обсъден начина на действие при следващ снеговалеж. В резултат на това, по всички населени места са доставени гребла и сол по заявка на кметовете с цел, създаване на организация и почистване не само на главните улици, но и на всички останали. На кметовете е дадена възможност да наемат допълнително техника за почистване, като разходите за това ще бъдат покрити от общината.

Още от 20.00 ч. на 16 януари ситуацията в общината е под контрол, поддържа се постоянна връзка с фирмата за снегопочистване. Предварително подготвеният план за действие се реализира от 8.00 ч. на 17 януари.

32 човека са получили задачи за разчистване на сняг, премахване на паднали дървета и клони в града. Допълнително са организирани 18 човека разпределени в две групи, които от 11.00 ч. почистват пред училищата, детските градини, болницата, РПУ, съд и прокуратура.

Първостепенна грижа на кризисния щаб беше почистване на улиците към болницата, Медицинския център /Хемодиализа/, пожарната, гробищния парк, Градската пречиствателна станция. На машините за снегопочистване има човек от общината, който знае какъв район трябва да се почиства. В ранните следобедни часове се насочи техника за почистване и на по-малките улици в града. След направена проверка с кметовете на всички населени места е установено, че от сутринта те работят за почистване на районите си, като е наета и допълнителна техника. Кризисният щаб продължава да поддържа постоянна връзка с тях.

 

В момента ситуацията е под контрол. В 80% от населените места в общината няма ток. Поддържа се постоянна връзка с ЕВН – Карлово. От там са уверили кризисния щаб, че техническите екипи работят и до 24 часа всички проблеми по електропреносната мрежа ще бъдат отстранени.