Всички трасета на градския транспорт в столицата са добре почистени
Всички трасета на градския транспорт в столицата са добре почистени / БГНЕС

Всички трасета на градския транспорт са добре почистени. Започва работата във вътрешнокварталните улици, водещи към детски градини, училища и лечебни заведения. Пътищата към Витоша - Драгалевци - Алеко и Бояна - Златни мостове са отворени за движение за моторни превозни средства, съобщи по обед кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя информира, че е приключило заседание на част от Оперативния щаб за поддържане на града при зимни условия. В щаба влизат представители на общината, СДВР, Областно пътно управление към Агенция "Пътна инфраструктура", Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Център за спешна медицинска помощ - София, Центъра за градска мобилност, както и фирмите, ангажирани с почистването и експлоатационните дружества, работещи на територията на София.

Кметът Фандъкова е разпоредила влизането на снегопочистващата техника в кварталите с приоритет улиците, които водят до училища, детски градини и лечебни заведения. Кметът е разпоредил и обработване на тротоарите и пътеките, които водят към подлези и спирки на градския транспорт.

Кметът се обърна с молба към гражданите да почистят пред домовете си, за да може да се облекчи придвижването на пешеходците. Ще помоля всички собственици на сгради да огледат внимателно тежкия сняг по частите на сградите и особено там, където има навеси, защото това впоследствие създава условия за свличане на тежка снежна маса, посочи столичният кмет.

По думите й ситуацията в града е усложнена, тъй като повече от 24 часа валя непрекъснато. Над 30 см е снежната покривка в София като цяло, а на места тя стига до 40-50 см. Мокрият сняг може да доведе до прекъсване на електрозахранването, чупене на клони и дървета.

Екипи на Пожарната и на Аварийно спасителното звено към Столичната община работят непрекъснато и се отзовават на сигнали на граждани. Обработени са 35 сигнали на граждани предимно за счупени клони. Приоритетно се обработват обаче сигнали, които засягат пътната инфраструктура, за да се облекчи движението.

Имам уверението, че 36 дежурни екипи на ЧЕЗ работят за бързото отстраняване на електрозахранването. Инспектори са на място, с увеличен състав, за да може да контролират дейността на почистващите фирми, информира Фандъкова.