Около 2000 машини почистват републиканските пътища
Около 2000 машини почистват републиканските пътища / БГНЕС

Около 2000 машини почистват републиканските пътища, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

От началото на снеговалежа досега над 2500 души от пътноподдържащите фирми и областните пътни управления работят денонощно, за да се обработят пътищата и да се осигури пътуването по пътната мрежа.

Лавина падна в прохода Петрохан и затвори пътя Монтана - София

Проходът "Твърдица- Елена" е затворен за движение за всички превозни средства, съобщиха от ОД на МВР във Велико Търново. Ограничено е движението на автомобили и по пътя от Свищов към селата Царевец, Козловец, Павел, както и по пътя в посока Русе.

Лавина паднала тази нощ в прохода "Петрохан" и блокира движението по пътя Монтана - Берковица - София, съобщиха по-рано днес от Областното пътно управление в Монтана.

Проходът е затворен за движение за всички автомобили, снегът се разчиства с тежки верижни машини, но все още не е проходим, уточниха от пътното управление.

Магистралите "Хемус" и "Тракия" са проходими при зимни условия, уверяват от АПИ.

103 машини извършват снегопочисване. 45 броя специализирана техника обслужва трасето на магистрала "Хемус" в област София. 58 снегорина чистят пътната настилка на магистрала "Тракия" в областите София, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора и я обработват със сол и химикали против заледяване.

Няма ограничения за движението по магистралите "Струма", "Марица", "Черно море" и "Люлин", съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Движението в тунел "Витиня" трябва да е с повишено внимание, поради авария на електрозахранването. Товарните автомобили се пускат поетапно.

Затворени за движение на всички МПС са проходите "Върбишки", "Златишки", "Троянски", "Петрохан" и "Твърдишки".

Около 2000 машини почистват републиканските пътища
netinfo


Забранено е движението на МПС над 12 т през Прохода на републиката. През "Ришки" проход движението на МПС над 3,5 т трябва да се извършва задължително с вериги, без ремаркета и полуремаркета, като напълно се ограничава движението на тежкотоварни автомобили над 12 т.

През "Котленски" проход е забранено движението на МПС над 10 т. През прохода "Вратник" са спрени автомобилите над 10 т. През "Дюлински" проход е забранено движението на МПС над 3,5 т. През проход "Пампорово" е забранено движението на МПС над 3,5 т.

През прохода "Шипка" е забранено движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 т, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с маса над 10 т.

От АПИ препоръчват на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да шофират със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.