Вече половината населени места в Разградско са без ток и вода
Вече половината населени места в Разградско са без ток и вода / Радка Минчева, архив

Вече не една трета, а половината населени места в област Разград, са без ток и вода, съобщи зам. областният управител Нурие Црънгалова.

Към обедните часове в 54 от общо 103-те населени места няма електричество, а помпите на водоснабдителните дружества се захранват с ток, което довежда и до липса на вода в тази населени места.

Най-тежко остава положението в община Лозница, където само общинският център и две села имат електричество, останалите 13 са без ток от снощи.

Екипите на "Енерго Про" работят за отстраняване на авариите, свързани с обледявания, накъсване на проводници и начупени изолатори. На места има и счупени стълбове – съобщават от електроснабдителното дружество. Едно от най-големите предизвикателства пред аварийните екипи е да достигнат до местата на авариите, поради навяванията, заради които отделни райони са недостъпни дори за специализирана техника, обясняват още от дружеството.

В "Пожарна безопасност и защита на населението" са подадени общо 9 сигнала за паднали дървета и клони, три екипа работят по отстраняването им, информира още Црънгалова.

Пътят Русе - Варна остава затворен, макар снеговалежът да е спрял, има силен вятър и навява, като най-тежко е положението в участъка на територията на област Шумен. По останалите пътища в Разградско има забрана за движение за тежкотоварни автомобили над 12 тона, а за останалите е задължително да са с вериги.

В една от седемте лудогорски общини вече бе обявена и дървена ваканция. В Исперих няма да се учи три дни, до сряда включително.