Частично бедствено положение в Община Хасково
Частично бедствено положение в Община Хасково / Dariknews.bg, архив

Кметът на Хасково Добри Беливанов издаде заповед за обявяване на частично бедствено положение в хасковските села Динево, Стойково и Родопи. Тя е в сила за следващите три дни. До село Динево се е скъсала дига на река Харманлийска. 32 къщи са с наводнени мазета и приземни етажи. Дигата обаче не е причината за наводнението, тя е след селото и това е позволило на водата да се отече в нивите и да спадне нивото в селото, обясниха от Общината. Водата вече се отича. Няма опасност за хората, те вече се връщат по домовете си. Скъсаната дига е причинила наводнение на ниви и главния път Е-80. Вода е навлязла и в детската градина на селото.

Заради разлива е затворен пътят до селата Динево, Любеново и Родопи. Пътят за Любеново е прекъснат заради разлив на реката до моста преди селото. Затворен за движение е пътят между селата Малево и Корен, както и пътят за Брягово. Положението в селата се нормализира.

Въпреки предупреждението на Общината да не се паркират автомобили по централните булеварди и улици на града, такива днес има и пречат на почистването от сняг. Служителите отдел КОРЗ вече са по улиците и ще санкционират неправилно паркиралите автомобили за да могат да бъдат  почистени улиците, предупреждават от общинската администрация.

От областната управа в Хасково съобщиха, че 5 села в областта са без вода. 24 села пък са без ток заради скъсани ел.проводници, информираха от електроразпределителното дружество. Екипи на работят по отстраняването на повредите.

Пунктът Капитан Андреево е затворен за товарни автомобили.

Междувременно от Областната противопожарна служба съобщиха за седем младежи, които са били в хижа край Арда и на прибиране по пътя за ивайловградското село Славеево са се изгубили. Малко след подадения сигнал от тамошното РПУ до Пожарната, те са били открити и транспортирани до управлението.

Иначе в областта засега няма други бедстващи или пострадали хора.