Над 320 села в Югоизточна България са без ток
Над 320 села в Югоизточна България са без ток / БГНЕС

Обилният мокър сняг в Югоизточна България остави без ток много от потребителите на ЕВН-България. Ситуацията е аварийна, съобщават от дружеството, на терен работят над 140 екипа за отстраняване на повредите.

Паднали дървета по електропроводи, счупени стълбове на места, затруднен достъп до села, останали блокирани от снежните преспи затрудняват работата на техниците.

Към 11.30 ч. проблемни са областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Стара Загора. 49 села в област Пазарджик в момента са без ток, в Пловдивско селата са над 80. В областите Смолян и Кърджали е нарушено електроснабдяването в 130 села общо.

Над 70 села в област Стара Загора също бедстват. Кризисен щаб на дружеството ръководи работата на екипите, като поддържа непрекъснат контакт с местните и централни власти. На места снегът продължава да се сипе обилно.

В Пловдив снегът предизвика авария във водопреносната мрежа на града, на сухо останаха квартали в централната градска част. В останалите райони налягането е силно намалено и водата не стига до горните етажи.