74 населени места в областта са без ток в Старозагорско
74 населени места в областта са без ток в Старозагорско / БГНЕС, архив

74 населени места в областта са без ток. Населението в тях е около 29 000 души. Електрозахранването е прекъснато заради снега и паднали върху електропроводите дървета, които са счупили стълбове. На терен работят 11 екипа, но от EVN ще пратят и допълнителни екипи от други области за справяне с авариите. Очаква се до 16 ч. днес в по-голямата част от населените места електрозахранването да бъде възстановено.
Това стана ясно по време на проведеното заседание Областния кризисен щаб, свикано по разпореждане на областния управител инж. Георги Ранов.

В момента е затворен пътят Медникарово-Искрица заради преляла река. Водата се изпомпва.

120 специализирани машини на двете снегопочистващи фирми в областта почистват републиканската пътна мрежа. 22 са машините, които почистват пътищата в община Стара Загора.
Към момента заради снегонавявания и силен вятър са затворени изцяло за движение пътищата Шейново-Дунавци и Мъглиж-Николаево.
На прохода Шипка снегът вече е с дебелина около метър. Духа много силен вятър, платното за движение е стеснено. Продължава да вали. Подобна е обстановката и на прохода Хаинбоаз.

По цялата републиканска пътна мрежа е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т.

От снегопочистващите фирми съобщиха, че магистрала „Тракия" в частта й в Старозагорска област, е почистена и е на черно. На магистрала „Марица" почистването продължава в момента.

На територията на областта няма постъпили сигнали за бедстващи автомобили и за тежки пътно-транспортни произшествия.

Техническият обем на яз. „Копринка" е 142 млн. куб.м. В момента в язовира има 92 млн. куб.м. Изпускат се общо 10 куб.м в секунда по канала за Стара Загора. Нивото на водоема се следи постоянно. Засега няма опасност от преливане.

Тревожно е състоянието на р. Сазлийка в Гълъбово. Нивото на водата е минало алармения праг и продължава да се покачва. Там има екип на пожарната, който е в готовност за действие.

В хижа „Морулей" снощи откъснати от света заради снега са останали 20 души. 14 от тях са тръгнали пеша и са се прибрали, други 6 са станали в хижата, в която няма ток, но се топлят на твърдо гориво.