Снегът остави без ток множество домакинства в област Враца
Снегът остави без ток множество домакинства в област Враца / netinfo

Много клиенти на ЧЕЗ в Западна България са без ток заради обилния снеговалеж, съобщават от компанията. Най-тежка е обстановката в област Враца. Точна бройка на засегнатите към момента няма, защото обстановката е изключително динамична и се мени всяка минута.

400 екипа на ЧЕЗ Разпределение България работят за възстановяване на електрозахранването в Западна България. Обилните снегонавявания правят почти невъзможно достигането до повредените участъци. Пътищата, по които техниците трябва да минават, за да локализират авариите, са затрупани и непроходими. Служителите ходят пеша и отстраняват с ръце и резачки паднали дървета. Има стотици счупени изолатори и скъсани проводници. На места снеговалежът не е спирал повече от 24 часа, а снежната покривка е над половин метър.

Ръководителите по места са в комуникация с областните администрации и местната власт за обмен на информация и координиране на действията.

„Въпреки че телефонните линии са претоварени, в компанията има информация за всички засегнати райони, тъй като тя се получава автоматично от диспечерската система и областните управи. Призоваваме нашите клиенти да не използват веднага телефонната линията, тъй като при мащабни прекъсвания на електроснабдяването, ние вече имаме информация", каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България.