15 населени места в област Кърджали са без ток заради наводнени трафопостове
15 населени места в област Кърджали са без ток заради наводнени трафопостове / netinfo

15 населени места в област Кърджали са без ток след падналите валежи, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Това са Люляково в община Кърджали, Крън, Стрижба, Малкоч, Тихомир и Фотиново в Кирковско и други девет населени места на територията на Черноочене - Каблешково, Пряпорец, Минзухар, Габрово, Комунига, Даскалово, Ябълчене, Железник и самият общински център.

Спирането на ел.захранването е заради наводнени трафопостове. Като цяло най-сериозни са пораженията в община Кирково, където сумарно са отчетени най-големи количества дъжд - 234 л/кв.м в Кирково и 129 л/кв.м в Бенковски. 257 л/кв.м са измерени в Момчилград, 173 л/кв.м в Токачка.

В района на селата Вълчанка и Кремен има активирани свлачища, но пътищата са проходими. Общинският язовир "Амбарица" се изпуска контролирано. Поради разрушен водосток от придошлите води е прекъснат пътя между селата  Красино и  Морянци, община Крумовград, но за населението е осигурен обходен маршрут.

Очаква се днес на мястото да пристигне строителна техника за възстановяване на трасето.

Нивото на р.Крумовица се е покачило с 1,5 м. Залята е помпената станция за питейна вода на Крумовград, но водоподаването не е спряно. Екипи на Пожарната изпомпват водата.

През последните 24 часа аварийно спасителните групи са се отзовали на повече от 30 сигнала за произшествия - отводнявали са сгради, отстранявали са паднали дървета, спасявали са домашни животни, блокирани от водата.

Голям приток на вода от 2400 куб.м в секунда е отчетен на язовир "Студен кладенец", който ако не намалее през следващите 4 часа ще се наложи контролирано изпускане на язовира. Притокът към язовир "Кърджали" е сравнително по-малък и там има достатъчно свободен обем.