Община Смолян обяви бедствено положение заради щетите от проливния дъжд
Община Смолян обяви бедствено положение заради щетите от проливния дъжд / БГНЕС

Община Смолян обяви бедствено положение през нощта заради щетите от проливния дъжд, съобщи зам. областният управител на Смолян Адриян Петров.

Застудяването продължава, червен код в Родопите заради валежите

Река Черна е преляла в отделни зони в пределите на града, а пътят Смолян - Арда е залят на места. Наводнени са дърводелски цехове в кв. "Устово" в Смолян и ВЕЦ в с. Средногорци. Там е отнесен и понтонен мост. Разрушителното пълноводие е отнесло понтонен мост край селото.

Нивото на р.Черна се е повишило с над метър за последното денонощие, а валежът вече преминава в сняг. Свикан е Общинският щаб за бедствия и аварии в Смолян.

Аварийни екипи са отводнявали през нощта наводнени къщи в Смолян и Неделино. Ангажирани са доброволци, които работят за отстраняване на паднали дървета и издигането на диги за ограничаване на речното корито в областния град.

Проблеми с проливния дъжд има и в района на с. Триград.

Община Смолян обяви бедствено положение заради щетите от проливния дъжд
netinfo

За областите Смолян, Кърджали и Хасково заради валежите от дъжд в региона е обявен червен предупредителен код. Очаква количествата дъжд в неделя да достигнат около и над 65 л/кв.м.

Поройният дъжд, който валя цял ден вчера в Кирковско, активира свлачища, а микроязовирите са пред преливане, съобщи местният сайт rodopi24.bg. В повечето населени места в общината електрозахранването беше прекъснато още снощи.

Свлачище покрай пътя за село Чакаларово е активирано от поройния дъжд. Селото може да остане откъснато от общинския център, тъй като пътят, който води до населеното място, е почти отнесен.

Язовир „Амбарица" в село Шумнатица е пред преливане. Кметът на Кирково Шинаси Сюлейманов заяви, че съществува реална опасност язовирната стена да се спука.