Министър настоява за постоянно присъствие на натовски и американски военни в Полша
Министър настоява за постоянно присъствие на натовски и американски военни в Полша / Guliver/Getty Images

Полша иска постоянно присъствие на натовски и американски военни в стрната, за да се парират заплахите за сигурността на страната. Това заяви полският министър на отбраната Антони Мачеревич, цитиран от АП.

Полските притеснения за сигурността й се увеличиха заради въоръжения конфликт в съседна Украйна и заради ролята в него на Русия.

Полският министър на отбраната каза, че целта на новото полско консервативно правителство е да има трайно присъствие на военни на НАТО и на САЩ в Полша и постоянна противовъздушна отбрана. Това изявление министърът направи по време на съвместни полско-американски противовъздушни учения на полигона Сквежина в Западна Полша. На ученията присъства и американският посланик в Полша Пол Джоунс.

Полша се надява, че срещата на върха на НАТО, на която тя ще е домакин през юли, ще й донесе уверения за постоянно натовско присъствие на полска територия.

Днес полският министър на отбраната изрази също така надежда, че Полша ще може да закупи американски ракетни системи Пейтриът, допълва Ройтерс. Така той даде индикация, че сделката на стойност 5 млрд. долара, която искаше да сключи предходното центристко полско правителство, ще бъде сключена, въпреки че новите консервативни управляващи бяха казали, че искат да я преразгледат.

Източник: БТА