Папа Франциск издава първата си книга за деца
Папа Франциск издава първата си книга за деца / Guliver/Getty Images

Папа Франциск ще издаде през март първата си книга за деца, потвърдиха ватикански източници. Инициативата е на американското издателство на Ордена на езуитите "Лойола прес" в Чикаго.

През май м.г. ръководни представители на издателството пристигнали във Ватикана, за да предложат на Светия отец да подготви книга с отговори на писма на деца от цял свят, адресирани до него. Папата се съгласил и за два месеца издателите събрали 259 писма от 26 страни на всички континенти.

Папа Франциск призова за сближаване между католици и православни

Любопитно е, че се наложило да използват връзките на езуитското братство по света, за да разпратят в някои райони рисувателна хартия, цветни моливи и флумастери, за да съберат илюстровани детски послания от страни като Албания, Китай, Нигерия и Филипините, както и от импровизирано училище за разселени деца в Сирия.

В Кения се оказало невъзможно да се уреди изпращането на писмата до САЩ с предплатена пощенска такса за сметка на "Лойола прес". Тогава изпратили в пощенски плик 100 долара в брой до монахиня, която помогнала на езуитското братство. Парите пристигнали непокътнати и с тях били закупени нужните пощенски марки.

Подготвяната за издаване колекция съдържа писма и рисунки на 30 деца на възраст от 6 до 13 години.

Главният редактор на месечното списание на италиански език "Чивилта католика", което е официален орган на Ордена на езуитите, отец Антонио Спадаро бил приет лично от папата при подготвянето на отговорите на детските писма. Някои от тях съдържали "сериозни главоблъсканици". По този повод се припомня импровизираното слово на папа Франциск по време на посещението му във Филаделфия през септември 2015-а.

"Да знаете, че децата задават трудни въпроси. Момченце ме попита: Отче, какво е правил Бог, преди да сътвори света? Уверявам ви, че бях наистина затруднен да отговоря на въпроса и му казах това, което сега ще кажа на вас: Преди да сътвори света Бог е обичал, защото Бог е любов", сподели тогава Светият отец.

Папа Франциск издава първата си книга за деца
netinfo

Сега 10-годишно момиченце от Филипините го пита в писмото си: "Знаеш ли защо някои родители се карат помежду си?".

Папата му пише в отговор: "Всички се караме. Даже и аз съм се карал. Бъди привързана към мама и татко. Това ще е добре за всички".

Очаква се през втората половина на февруари осем от децата, чиито писма ще бъдат поместени в книгата, да пристигнат във Ватикана, за да връчат на Франциск първия екземпляр от книгата заедно с всички 259 писма, адресирани до него.

Папа Франциск издава първата си книга за деца
netinfo

Папа Франциск издава първата си книга за деца
netinfo

Официално книгата ще бъде пусната на 1 март в САЩ под заглавие "Скъпи папа Франциск - папата отговаря на писма на деца от цял свят", като първоначалният тираж е 150 000 екземпляра на английски език и 25 000 на испански. Предвижда се едновременната й публикация в още 11 страни, между които Италия, Испания, Мексико, Полша, Индонезия, Филипините и Индия.

"Лойола прес" отстъпва безплатно правата на всички издателства на Ордена на езуитите, докато останали ще ги получават срещу платен лиценз, като целта е сборникът да бъде издаден в максимален брой страни. Издателството е готово с предложение до папата и за нова книга, което засега обаче остава тайна.

Източник: БТА