Дарио Фо представи новия си роман Циганска раса
Дарио Фо представи новия си роман Циганска раса / Guliver/Getty Images

Италианският писател, драматург, режисьор и художник Дарио Фо представи пред журналисти новия си роман "Циганска раса", който е с негови собствени илюстрации, съобщи ТАСС.

Книгата публикува миланското издателство "Киаралетере" в серията си "Повествование", която представя проза на водещи европейски автори.

Романът е по действителен случай. Той е за трагичната съдба на боксьора Йохан Тролман, наричан Рукели (в превод дърво). Фо разказва за живота му, от първите му боеве на учебния ринг в Хановер, когато е бил на 8 години, до гибелта му в концентрационен лагер на 36 години в антициганската чистка на циганите, извършена от Третия райх.

"Това е историята на велик шампион, история, която още се повтаря под други форми", посочва сам Дарио Фо.

Запитан дали някои няма да се обидят от думата "циганска" в заглавието, писателят признава, че не е мислил за това, съобщи АНСА. "Така ги наричат - така винаги са ги наричали", откровен е авторът.

"Хората трябва да започнат отново да обръщат внимание и да се ядосват на истинските трагедии, например когато един румънец поиска заплатата си и работодателят му го подпали", посочва той.

Дарио Фо спечели Нобелова награда за литература през 1997 г. На 24 март той ще навърши 90 години.

Източник: БТА