НСИ и НАП със съвместна кампания
НСИ и НАП със съвместна кампания / снимка: DarikNews.bg, архив

От 4 януари стартира съвместната кампания на НСИ и НАП по едновременно приемане и обработка на Годишните отчети за дейността (ГОД) на физическите и юридическите лица през 2015 г. и Годишните данъчни декларации.

През 2016 г. ще продължи да функционира изграденият от НСИ и НАП единен вход за подаване на годишните отчети за дейността (ГОД), т.е. респондентите ще могат да подават ГОД на едно място, съгласно Заповед за определянето на реда, начина и сроковете за подаване на годишния отчет за дейността на задължените лица.

За първи път през тази година предприятията, които подлежат на консолидиране съгласно чл.37, ал.2 от ЗСч (отм.ДВ, бр.95 от 8.12.2015 г., в сила от 1.01.2016 г.), следва да представят в НСИ и консолидиран годишен отчет за дейността (КГОД) през 2015 г.

Годишният отчет за дейността може да бъде подаден по един от следните начини:
• на хартия могат да подават само нефинасовите предприятия, несъставящи баланс - еднолични търговци, предприятията в ликвидация или в несъстоятелност, предприятията с нестопанска цел, бюджетните предприятия и икономически неактивните предприятия;
• по електронен път, в реално време чрез използване на квалифициран електронен подпис (КЕП) в Информационна система "Бизнес статистика"на адрес isbs.nsi.bg.

Годишният отчет за дейността с КЕП може да бъде подаден от всички групи задължени лица.
• По електронен път, в реално време чрез използване на персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП, в ИС "Бизнес статистика" на адрес isbs.nsi.bg.

Годишният отчет за дейността с ПИК може да бъде подаден единствено от нефинансовите предприятия, несъставящи баланс.

Подаването на ГОД с КЕП или ПИК следва да е приключило преди подаване на годишната данъчна декларация. Годишният финансов отчет, изготвен съгласно ЗСч и МСС, се подава заедно с годишната данъчна декларация, независимо от избрания начин за подаването й.

Всички лица, които нямат задължение за подаване на ГДД за 2015 г., но са длъжни да представят ГОД или Декларация за неактивност за 2015 г. , съгласно чл. 20 от Закона за статистиката, подават отчетите или декларациите си единствено в съответните Отдели за статистически изследвания към ТСБ.