Павлова за идеята за дневна винетка: Омбудсманът да не въвежда в заблуда хората
Павлова за идеята за дневна винетка: Омбудсманът да не въвежда в заблуда хората / darikradio.bg, Людмил Кърджилов

Омбудманът не трябва да въвежда в заблуда хората, каза пред Дарик регионалният министър Лиляна Павлова по повод идеята на обществения защитник Мая Манолова за въвеждането на евтина еднодневна винетка.

Омбудсманът Мая Манолова предлага евтина едновневна винетка

Понастоящем винетката е ценна книга, която трябва да бъде залепена на колата, за да могат органите на реда да упражняват контрол, напомни регионалният министър. Павлова обясни, че в страните, където е въведена винетна система за ползване на пътищата, еднодневен стикер няма. Причините за това са редица, включително икономически, сред които е ефективността на база разхода за отпечатване.

Реформатори предлагат винетки за шест месеца

"Това, което тя каза може би недоразбрала от системата, но ние ще й го разясним и заедно ще намерим най-доброто решение, е, че ние вече сме взели решение, променихме закона за въвеждането на електронни винетки и тол система", каза Павлова. Тя допълни, че това ще се случи най-късно до две години, като амбицията е да се осъществи и по-рано.

Винетката може да поскъпне пак през 2017 г.

Ще се въведе електронна винетка за автомобилите, а големите камиони ще плащат за изминат път с тол такса, като това ще може да става с SMS, онлайн и така нататък.

С този ход ще се решат два много важни проблема, отчете Павлова. Когато се въведе електронна винетка, всеки ще може онлайн да си купува стикер и ще се отчита в система. С въвеждането на електронната винетка годишният стикер вече няма да важи за  календарна година, а за период от 12 месеца, стана ясно от думите на регионалния министър.