27 жертви и десетки ранени при джихадистка атака в хотели в Буркина Фасо
27 жертви и десетки ранени при джихадистка атака в хотели в Буркина Фасо / БГНЕС

Поне 27 души са убити при джихадистките нападения, довели до спасителна операция в хотели в столицата на Буркина Фасо Уагадугу.Това съобщи френският посланик в Буркина Фасо Жил Тибо в социалната мрежа Twitter, предаде Ройтерс. По-рано днес президентът Рош Марк Кристиан Каборе съобщи за 23 жертви.

Жертвите са граждани на 18 държави, а сред тях са и трима джихадисти. Общо 126 души, от които 33 ранени, са освободени по време на операцията на силите за сигурност срещу нападателите.

Атаките срещу ходел „Сплендид" и кафе-ресторанта „Капучино", разположен срещу него, приключиха. Продължава атаката срещу хотел „Иби", намиращ се в съседство с ресторанта.

По информация на западни медии в началото на щурма полицейските и армейски части, подпомагани от военни от Франция и САЩ, са взривили няколко екплозиви, което е довело до пожар на първия етаж на хотела.

27 жертви и десетки ранени при джихадистка атака в хотели в Буркина Фасо
netinfo

27 жертви и десетки ранени при джихадистка атака в хотели в Буркина Фасо
netinfo

Четиризвездният „Сплендид" често приютява представители на ООН в Буркина Фасо, както и други западни гости и официални лица.

Това е поредната ислямистка атака тази седмица, след тези в Турция, Индонезия и Нигерия. В края на ноември хотел „Радисън Блу" в Бамаку, столицата на Мали, беше щурмуван от джихадисти на Ал-Кайда, като при атаката тогава също загинаха десетки, включително и чужденци.

Миналия месец новият президент на Буркина Фасо, Рох Марк Крисчън Каборе, встъпи в длъжност. Това завърши сложният политически преход след свалянето от власт на дългогодишния държавен глава Блез Компаоре.

Източник: БГНЕС