Откриха почти колабирали 106 бежанци в камион в Одрин, арестуван е българин
Откриха почти колабирали 106 бежанци в камион в Одрин, арестуван е българин / DarikNews.bg, архив

При проверка на тежкотоварен камион за стоков превоз от Истанбул за България в каросерията му са открити 106 сирийски бежанци. Задържани са четирима души, сред които и българин. Екипи на жандармерията в Одрин се натъкнаха на натъпканите в каросерията без климатизация и едва дишащи мигранти, сред които 45 са деца. Задържани са шофьорът на камиона, колегата му и двама от ескортиращия бус.

Камионът, потеглил от Истанбул, е с българска регистрация, както и микробусът, а сирийците са казали при разпитите, че е трябвало да бъдат транспортирани до Западна Европа, без да уточнят къде точно. Малко преди да стигнат до Одрин обаче те са били проследени. На паркинг в района на Хавса, край магистралния път, са спрени и претърсени.

Проверката е установила, че митническата пломба на камиона от първата проверка е нарушена. Когато е отворена каросерията, се оказва, че тя е преградена с тухли и в задното отделение, зад прикритието на строителни материали, 106 души са започнали да се задушават и да колабират от критичния недостиг на въздух.

На място са изпратени екипи на спешната медицинска помощ, а после бежанците са предадени на бюрото по миграцията в дирекцията на полицията в Одрин. Със съдебно решение в ареста остават 4-имата мъже, организирали и опитали да осъществят нелегален трафик на хора през границите. Не се съобщават имената на трафикантите.

Източник: БГНЕС