Лелята на 3-годишния Айлян е шокирана от карикатурата на Шарли ебдо
Лелята на 3-годишния Айлян е шокирана от карикатурата на Шарли ебдо / БГНЕС

Лелята на Айлян Кюрди, малкото сирийско момче, което се удави край бреговете на Турция през септември и снимката на мъртвото му тяло, изхвърлено на турски плаж потресе целия свят, изрази възмущението си от карикатура на племенника й във френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", предаде Франс прес.

Шарли Ебдо с нова скандална карикатура на 3-годишния Айлян (СНИМКИ)

Карикатура в последния брой на седмичника, подписана от Рис, показва перверзен тип, преследващ жена, под заглавието "Какъв щеше да стане малкият Айлян, ако беше пораснал?" Под карикатурата Рис добавя и отговора си: "Щеше да опипва дупета в Германия", визирайки сексуалните нападения в новогодишната нощ в страната, приела най-голям брой сирийски бежанци.

"Това е възмутително, но трябва да го игнорираме", пише Тима Кюрди, лелята на удавилия се Айлян, в акаунта си в Twitter. Тя живее в предградие на Ванкувър и след Коледа посрещна като бежанци брат си, съпругата му и трите им деца.

Тима Кюрди изрази мъката си и пред телевизия Си Би Си. "Бих искала хората да зачитат болката на семейството ни", което не е "същото след трагедията", призна тя пред Си Би Си.

„Шарли Ебдо" шокира света с карикатури на 3-годишния Айлян (СНИМКИ)

Семейството се опитва да се върне към нормалния живот, но карикатурата им е припомнила за болезнения случай и загубата на Айлян. "Несправедливо е да ни причиняват отново болка", заяви Кюрди.

Карикатурата предизвика остри критики в социалните мрежи. Парижкият седмичник отказа коментар по случая.

"Шарли ебдо" ядоса руснаците с карикатури на падналия самолет (СНИМКИ)

Източник: БТА