Преместиха в пловдивска болница шестимата иракчани
Преместиха в пловдивска болница шестимата иракчани / DarikNews, Архив

Шестимата иракчани, които бяха приети във вторник в инфекциозното отделение на хасковската МБАЛ, са преместени в пловдивска клиника. Това е станало по тяхно желание и след посещението в здравното заведение на иракски дипломати. Делегацията остави и 6 кашона с дарения за стационара.

От остра вирусна инфекция в Харманли във вторник почина 22-годишна иракчанка, която е пътувала с роднините си. Със същите симптоми те бяха приети в инфекциозното отделение на болницата- 44-годишна майка с три деца - момичета на 14 и 18 г. и момче на 11 г., 20-годишната им братовчедка и 25-годишният чичо. Шестимата бяха с обриви, температура, диария и болки в корема.

Групата тръгнала от центъра за бежанци в новозагорското с. Баня  за Сърбия и Западна Европа.По пътя микробусът им се развалил и така бежанците били заловени и транспортирани за кратко в лагера в Харманли. След като от ръководството разбрали, че има здравословен проблем, ги насочили към хасковската болница.

 

Аутопсията на починалата млада жена установи, че причина за смъртта й не е само вирусната инфекция, а комплекс от фактори, сред които стрес и изтощение. До две седмици се очаква да бъдат ясни резултатите от направените изследвания. По случая се води и разследване, което е под наблюдението харманлийската районна прокуратура.