Иновативен апарат за диагностика на рака на маточната шийка заработи в болница „Надежда
Иновативен апарат за диагностика на рака на маточната шийка заработи в болница „Надежда / netinfo

Иновативен апарат за ранна диагностика на рака на маточната шийка заработи в болница за женско здраве „Надежда"

На 13 януари МБАЛ „Надежда" отбеляза третата година от своето създаване, минала под знака на технологичните нововъведения в акушерството, гинекологията и пренаталната терапия.

Първа за България и много голяма крачка напред в профилактиката на рака на шийката на матката e внедрената в болницата и единствена към момента у нас система за ранна диагностика „LuViva". На принципа на спектрофотометрията апаратът сканира шийката на матката и индикира изменения в клетките още преди това да може да бъде установено от познати рутинни изследвания като цитонамазката и колпоскопията.

През изтеклата година в „Надежда" беше въведена иновативна за България техника на серклаж, която даде шанс на жени с усложнена бременност и повтарящи се аборти да износят успешно своите бебета и да станат майки.

От 2015 г. лечебното заведение развива ново, високотехнологично направление в пренаталната терапия - вътреутробната хирургия. Бяха оперирани успешно три двойки еднояйчни близнаци с фетофетален трансфузионен синдром, роди се първото бебе след петкратна интраутеринна трансфузия (вътреутробно кръвопреливане) при Резус несъвместимост, като процедурата вече е рутинна за болницата. Беше извършена лазерна аблация на пъпна връв при TRAP (прекъсване кръвоснабдяването на паразитен близнак).

В отлично здраве са и двете бебета, родени след вътреутробно дрениране на масивни плеврални изливи и хидропс в 3-ти триместър от бременността.

Специалистите от родилното отделение на „Надежда" посрещат третия рожден ден на болницата с много добра статистика за 2015 г. 1636 бебета са проплакали в родилните зали - с 200 повече в сравнение с 2014 г. От тях 111 са двойките близнаци.

Иновативен апарат за диагностика на рака на маточната шийка заработи в болница Надежда"
netinfo
Като част от инициативата „Надежда" среща Изкуството" болницата отбеляза своя празник с представянето на изложбата „In Vitro - In Vivo" на младата художничка Александра Коцева - Туши, която пресъздава от стъкло магията на сътворението при ин витро.