Китай подготвя изпращането на сонда на обратната страна на Луната
Китай подготвя изпращането на сонда на обратната страна на Луната / Thinkstock/Getty Images

Китай официално започна подготовката по изпращането на своя космическа сонда на обратната страна на Луната - през 2018 г. там трябва да кацане апаратът Chang'e-4, съобщи агенция Синхуа.

"Далечната страна на Луната не е видима от Земята заради гравитационните сили и тя никога не е проучвана от хората. Мисията на Chang'e-4 ще бъде първата такава експедиция в историята на човечеството", казва ръководителят на центъра на лунни изследвания към Държавната администрация на КНР по наука, технологии и промишленост за националната отбрана Лю Цзиньчжун.

През декември 2013 г. модулът Chang'e-3 извърши меко кацане на лунната повърхност и все още предава информация на Земята. Chang'e-4 ще бъде аналогичен апарат, но ще бъде в състояние да носи голям товар. По време на мисията си се очаква да се проведе проучване на геоложките структури на обратната страна на Луната.

Китайската програма за сондиране на Луната Chang'e включва три етапа – обиколка около спътника на Земята (Chang'e 1 и Chang'e 2), кацане на Луната (Chang'e 3 и Chang'e 4) и връщане от Луната на Земята (Chang'e 5 и Chang'e 6).

В началото на 2015 г., Китай покани и други страни да участват в неговите космически проекти.

Източник: БГНЕС