Меркел и Церар с призив за по-строг контрол на македонско-гръцката граница
Меркел и Церар с призив за по-строг контрол на македонско-гръцката граница / БГНЕС, архив

Германският канцлер Ангела Меркел и словенският премиер Миро Церар се обявиха за по-строг контрол на външните граници на Европейския съюз между Гърция и Турция за да се сложи край на нелегалната миграция.

Двамата разговаряха в Берлин. Церар представи план за многостепенен контрол на нелегалните гранични места където мигрантите минават по т.нар. "Балкански път". Планът предвижда увеличаване на контрола на границата с Турция, но и тази между Република Македония и Гърция.

Австрия преговаря с Берлин и Любляна за спиране на мигрантите

От кабинета на словенския премиер съобщиха, че Миро Церар през следващите дни ще предложи своя план и на останалите европейски лидери.

Ангела Меркел каза, че Германия няма да затваря границите си, но ще връща всички хора, които не са поискали убежище и нямат редовни документи.

Двамата се обединиха около позицията, че трябва да се търси общоевропейско решение при решаването на мигрантска криза. Миро Церар предупреди, че Словения и останалите държави от Западните Балкани могат да бъдат изправени пред тежки проблеми, ако се увеличи мигрантската вълна. Словенският министър-председател се обяви за тотално спиране на прилива на бежанци тази зима.

Източник: БГНЕС