Двамата братя - Иван и Десислав Дамянови, вече са обвинени за извършване на умишлено убийство по хулигански подбуди на 18-годишния Тодор. Известните като Поничките братя обаче отказват да дават обяснения за побоя и смъртта на момчето, възползвайки се от това си право.

Това потвърди пред Нова телевизия Румяна Арнаудова - прокурор във Върховна касационна прокуратура и говорител на главния прокурор.

Очаква се в петък съдът да разгледа мярката им за неотклонение. Чакат се и резултатите от втората аутопсия на момчето, която по категоричен начин да установи причините за смъртта му.

Изповедта на родителите на пребития до смърт Тодор

Румяна Арнаудова посочи, че механизма на причиняване на смъртта е нанасяне на множество удари по тялото и главата на починалото момче.

„Тази правна квалификация е изведена от събраните допълнително нови доказателства, но е възможно тя да претърпи промени, тъй като от ключово значение е съдебно-медицинската експертиза, която още не е готова“, допълни Арнаудова.

По думите й до края на деня на починалото момче ще бъде направена допълнителна аутопсия от четирима съдебни медици, които пристигат от столицата заедно с мобилната криминалистична лаборатория на Национална следствена служба.

18-годишният Тодор починал от храна, попаднала в белите дробове?

„За първите 24 часа нямаше достатъчно доказателства и това е причината първоначално да се даде от прокурора обосновка за непредумишлено убийство. Следват нови доказателства и вече обвинението е преквалифицирано", посочи Арнаудова.

"Ясно е доказано, че Тодор е носил е бокс. Това казва и неговата приятелка. Той го е изпуснал, а един от нападателите го е изхвърлил. Доказано е, че Тодор е отишъл при братята и след словесен спор разпрата става физическа и се стига до бой. Двамата братя също имат травми по тях. Констатирани да разкъсно-прорезни рани, квалифицирани като леки телесни наранявания", уточни тя.

Източник: Novanews.bg