КЗП затвори 7 обекта, работели без категоризация
КЗП затвори 7 обекта, работели без категоризация / Пампорово

Седем заповеди за временно затваряне на туристически обекти издаде Комисията за защина на потребителите, защото са работили без категоризация. 3 от обектите вече са предприели действия по категоризиране. Този тип нарушение се среща все по-рядко. Това каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов в Пампорово, където по инициатива на Министерството на туризма бе дадено началото на проверките на съответствието по започващата да действа, за първи път през този зимен сезон, нова Наредба за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в България.

Близо 1200 проверки в туристически обекти на територията на страната извърши Комисията за защита на потребителите (КЗП) от началото на декември. Съставени са 99 акта за нарушения като липса на табела с категорийната символика на обекта или несъответствие на посочените вид и категория с притежаваните. Има и случаи, в които са липсвали цени и грамажи в менютата в заведения или воденият регистър на настанените туристи не е съответствал на утвърдения от министъра на туризма образец.

За зимния сезон КЗП разкри приемни в Банско, Боровец и Пампорово. От понеделник започва работа временен офис и в град Чепеларе.