Почина актьорът Алън Рикман
Почина актьорът Алън Рикман / БГНЕС

Известният британски филмов, театрален и телевизионен актьор Алън Рикман почина на 69-годишна възраст в Лондон, предаде Ройтерс, позовавайки се на в. "Гардиън".

Кончината на Рикман е потвърдена от близките му. Актьорът е страдал от рак.

Алън Рикман, отдавнашен любимец на филмовата, театралната и телевизионна публика, се сдоби с нови почитатели по цял свят с ролята на Сивиръс Снейп от киносагата за приключенията на Хари Потър.

Глобална слава на Рикман още през 1988 година донесе превъплъщението му в образа Ханс Грубер - противника на Брус Уилис в първия екшън от поредицата "Умирай трудно". Британският актьор получава предложение да се снима в ролята само два дни, след като пристига в Лос Анджелис на 41-годишна възраст.

Злодейското си екранно амплоа Алън Рикман затвърждава с ролята на шерифа на Нотингам във филма "Робин Худ: Принцът на разбойниците" (1991), която му носи награда БАФТА - британския еквивалент на наградите Оскар.

За главната роля в телевизионния филм "Распутин" (1996) Рикман печели Златен глобус.

За ролята си в постановката "Лични животи" на Бродуей през 2002 е номиниран за втори път за най-престижната театрална награда Тони. Първата му номинация е от 1987 г. за изпълнението му в пиесата "Опасни връзки".

Източник: БТА