Търновският театър с нов оздравителен план за 2016 г.
Търновският театър с нов оздравителен план за 2016 г. / снимка: DarikNews.bg

Музикално- драматичният театър “Константин Кисимов” във Велико Търново с нов оздравителен план ще опита да стопи близо половин милиона лева дългове. За целта вече е разработен план от 15 заглавия, включващи както музикални, така и драматични постановки. “Ще опитаме да възстановим баланса между двата творчески отдела, като всеки от тях да има собствено развитие. Такава беше практиката до края на 2013 г.”, заяви директорът на културната институция Васил Вълчев. Той изрази надежда, че до края на първото полугодие театърът ще покаже финансов растеж.

Оздравителният план предвижда възстановяване на редица постановки. Сред тях има български, класически и съвременни заглавия. Така например тази вечер драматичният отдел ще представи 50-я юбилеен спектакъл “Свекърва”. Билетите за представлението са изкупени още през миналата седмица. През януари любителите на театъра ще имат възможност да се насладят и на “Графиня Марица”, в която търновци ще видят нови лица в творческия колектив. В края на месеца предстои и юбилейният спектакъл “Българи от старо време”, който традиционно се радва на голям интерес.

През февруари ще бъдат възстановени “Декамерон” и “Царицата на чардаша”, а през март “Веселата вдовица” и “Г-жа министершата”. За радост на най- малките зрители през април ще бъде представена постановката “Тримата братя и златната ябълка”. За октомври е планирано да бъдат възстановени операта “Травиата” и “Милионерът”. “Ако останат време и средства ще поставим отново на сцена и заглавието “Страната на усмивките”, посочи Васил Вълчев.

Ръководството на театъра предвижда за празника на Велико Търново да бъде организиран голям концерт, който да обедини различни състави, развиващи дейност в старата столица. Симфоничен концерт на открито пък най- вероятно ще се проведе в края на юни или началото на юни. Най- вероятно след първите шест месеца на годината ще бъдат представени две премиерни заглавия. Обмисля се това да бъдат „Вампир” по Антон Страшимиров, както и комедията „Ревизор” на Гогол, по музика на Парашкев Хаджиев.

Васил Вълчев оповести и статистически данни от последните години. Равносметката за 2015 г. показва приходи от 130 000 лв., 92 изиграни представления, както и 16 854 зрители. “За да придобиете по- пълна представа ще посоча, че през 2014 г. приходите са 156 000 лв., а постановките- 116. През 2013 г. финансовият резултат на театъра е 174 000 лв., като са изиграни 129 постановки пред 27 000 души”, отчете директорът на културната институция.

Вълчев посочи, че през декември миналата година е постигнат сериозен резултат- приходи от 26 540 лв., като закупените билети са 3000. „Очакваме да бъде спуснат бюджета на театъра от Министерство на културата. След това ще правим точни сметки колко повече спектакли и продажби да правим за да бъдем поне на нула”, каза още Вълчев.