АБВ зове да не се шикалкави за номинацията на Бокова, иначе напуска управлението
АБВ зове да не се шикалкави за номинацията на Бокова, иначе напуска управлението / БГНЕС
АБВ зове да не се шикалкави за номинацията на Бокова
83563
АБВ зове да не се шикалкави за номинацията на Бокова
АБВ зове да не се шикалкави за номинацията на Бокова
  • АБВ зове да не се шикалкави за номинацията на Бокова
  • АБВ зове да не се шикалкави за номинацията на Бокова

АБВ може да напусне управлението, ако правителството продължава да бави номинацията на Ирина Бокова за кандидат за генерален секретар на ООН.
Председателят на партията Георги Първанов призова Външно министерство да спре да шикалкави и да задвижи максимално бързо писмото до ООН с номинацията на Бокова.
Партията има информация, че някои от българските дипломати си позволяват да работят против тази кандидатура, а от българска почва тръгва черен ПР срещу нея. Ако държавата не подкрепи кандидатурата на Ирина Бокова, това ще е катастрофа за българската дипломация, посочи още лидерът на АБВ и президент в периода 2002 -2012 година.

"Дипломатик куриър" оценява Бокова като най-силния кандидат за генерален секретар на ООН

Георги Първанов припомни, че още преди месец до българското правителство е изпратено писмо от ръководството на ООН, с което се стартира процедурата за номиниране на кандидати за генерален секретар на международната организация, както и че през 2013 година Министерски съвет е взел решение да издигне кандидатурата на Ирина Бокова.

Със своите два силни мандата начело на ЮНЕСКО в системата на ООН Бокова е безспорен фаворит в надпреварата и има всички шансове да спечели, посочи Първанов. Той предупреди, че ако правителството и Министерство на външните работи продължават да бавят номинацията й, АБВ ще преосмисли участието си в управлението.
"Министерството на външните работи да не протака, да не шикалкави, а да придвижи незабавно писмото с номинацията на Ирина Бокова до ООН. Имаме информация, че някои от българските дипломати си позволяват да работят против тази кандидатура. Неясната позиция и евентуалното грешно решение на българското правителство по този въпрос може да радикализира поведението на АБВ по външната политика на правителството и да доведе до крайни решения относно участието ни в управлението", каза Първанов.

ООН постави начало на процеса на избор на нов генерален секретар

Информациите в медиите, че за генерален секретар на ООН България може да номинира Кристалина Георгиева, зам.- председателят на АБВ и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин коментира, като заяви, че "всеки тежи на мястото си". Той описа Георгиева като авторитетен, влиятелен зам.-председател на Еврокомисията. "Мисля, че и за България, и за нея този авторитет, който тя е изградила на това място, би трябвало да се използва максимално. Ирина Бокова е изключително авторитетен лидер в световната организация, преизбрана за втори мандат ръководител на най-голямата агенция на ООН", каза Калфин.

Сериозни кандидати в битката за следващ генерален секретар на ООН


В рамките на правителството въпросът със забавянето на номинацията на Ирина Бокова не е обсъждан, но е коментиран и от Георги Първанов, и от Ивайло Калфин в разговори с премиера Бойко Борисов, стана ясно на брифинга на АБВ.