Хасан и Ибрахим и копия на „АББА“ за Деня на Разград
Хасан и Ибрахим и копия на „АББА“ за Деня на Разград / Радка Минчева, архив

Четири дни ще продължат тържествата за 28 януари – Деня на Разград. Това съобщи кметът на общината д-р Валентин Василев.

Първото събитие в програмата е традиционния лекоатлетически крос „Освобождение“. Той стартира от площад „Възраждане“ в 14,00 ч. на 26 януари. В същия ден се открива и съвместна изложба на Националния парк „Шипка – Бузлуджа“, ХГ“ Илия Петров“ и Регионален исторически музей-Разград.

Четири са събитията, посветени на Деня на Разград, на 27 януари. В 15,30 ч. на 11 етажа в община Разград ще бъде открита изложба от наградените творби от фотоконкурса на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество „Небето над Разград“. Ще бъдат наградени авторите най-красивите снимки.

След това в 16,00 ч. започва тържествената сесия на Общински съвет-Разград, на която ще бъдат гласувани номинациите за тазгодишните носители на званието „Почетен гражданин на Разград“ и „Почетен знак за принос към икономиката на община Разград“.

В 18,00 ч. в Общинския културен център започва ритуалът по връчване на двете отличия.

Непосредствено след това е празничният концерт за Деня на Разград. Той е под надслов "Класиката среща АББА" и е на Държавна опера - Русе. Изпълнява се от Русенска филхармония и рок банда. В концерта са включени най-големите хитове на шведската група. Поп певиците от Германия - Даниела Щингел и Илона Герулат се превъплъщават в Агнета и Фрида, а невероятната им прилика с великите идоли, както визуална, така и акустична, е причината програмата им да взривява публиката в Германия и редица европейски страни. Диригент е Владимир Бошнаков.

Денят на Разград – 28 януари - започва с празничен водосвет и заупокойна панихида за загиналите руски воини. Той ще е в храма „Св. Николай Чудотворец“.

В 11,00 ч. във фоайето на Общинския културен център е традиционното парти за децата, родени на 28 януари, под надслов „Честит рожден ден!“.

В 16,30 ч. в Общинския културен център се открива изложба фотографии на Тошо Пейков под надслов „България в блясък“.

В 17,30 ч. от площада пред КНСБ тръгва факелното шествие на полковите икони, които ще бъдат въведени в Мавзолея-костница на загиналите руски воини и български опълченци.

От 18,00 ч. на площад „Възраждане“ започва ритуалът за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея-костница, след което са празничните илюминации.

Официалната вечеря на кмета по повод Деня на Разград е в 19,00 ч. в залата на ОП“Ученическо столово хранене и почивно дело“.

На 29 януари е последното събитие, посветено на Деня на Разград. От 18,00 ч. в Общинския културен център е празничния концерт на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“, солисти ще са българските призьори от „Детска Евровизия 2014“ Хасан и Ибрахим Игнатови.