Мая Манолова предлага въвеждане на еднодневна винетка
Мая Манолова предлага въвеждане на еднодневна винетка / Областна управа
Мая Манолова предлага въвеждане на еднодневна винетка
83555
Мая Манолова предлага въвеждане на еднодневна винетка
  • Мая Манолова предлага въвеждане на еднодневна винетка

Промяна в наредбата, която регламентира винетните такси, и въвеждане на еднодневни винетки на минимална цена предлага омбудсманът Мая Манолова. Предложението ще бъде изпратено до премиера Борисов до края на тази седмица, каза Манолова след приемния си ден в Добрич. Тя бе поканена от гражданско движение „За Добрич” по повод поскъпването на винетните стикери.

„Много несправедливо е хората, които живеят в малките населени места и рядко ползват републиканската пътна мрежа, да плащат наравно с другите цената на винетките. Те могат да ползват еднодневни стикери, които да се закупуват по облекчен ред, например с SMS”, коментира омбудсманът.

Пред министър Лиляна Павлова Манолова ще постави въпроса за определяне на алтернативни пътища, за които да не важи изискването за закупуване на винетки, каквато била европейската практика.

Друга възможност за облекчаване на хората е да се намалят цените на седмичните винетки, каза Мая Манолова. По думите й е резонно да се постави  и въпросът годишната винетка да важи от дата до дата, а не задължително от 1 януари до 31 декември. Така ако човек си купи стикер през май, той да важи не до декември, а до месец май следващата година.

Вчера Манолова е получила писмо от министър Лиляна Павлова, адресирано до недоволните от скъпите винетки в Добрич, където се проведоха едни от най-масовите протести. Павлова информира, че годишно се събират около 250 млн.лева от винетни такси. С увеличението се очаква през 2016 година да бъдет събрани около 300 млн.лева. В същото време, според разчетите на МРРБ, годишно са необходими около 600 млн.лева за планова рехабилитация на най-нуждаещите се пътища. До 2022 година сумата набъбва на 7 млрд.лева. Това е наложило и увеличението на цената на винетните стикери.

Омбудсманът ще настоява пред министър Павлова да даде конкретен отговор на гражданите в Добричко какви са плановете на МРРБ за ремонти на пътищата в областта през тази и следващите две години и колко пари са необходими.

Мая Манолова съобщи още, че е подготвила примерен правилник за избор на местни обществени посредници, който възнамерява да изпрати до всички общини в България. Тя е предприела кампания за стимулиране на кметовете да избират местни омбудсмани, за да бъдат решавани на място проблемите на хората. В момента такива посредници има в 11 общини в страната.

Манолова се е срещнала и с представители на сдружение „Да си върнем заграбената земя”, което настоява да се премахне поставеният краен срок за възстановяване на собствеността върху земеделските земи.

В Добрич върви подписка "Да си върнем заграбената земя".

„Казусът е сложен и няма особени шансове за атака пред Конституционния съд”, каза Манолова. Тя ще обсъди въпроса с консултативния съвет от юристи към омбудсмана и ако има шансове да се подкрепят гражданите, ще депозира жалба в КС. "По лесният начин е чрез промени в законодателството, но това е в ръцете на депутатите от област Добрич, които биха могли да внесат такова предложение", подчерта омбудсманът.

Мая Манолова сподели, че е получила благодарности от собственици на казани за варене на ракия.

Манолова с жалба до Конституционния съд за ракиените казани

Омбудсманът призова към нулева толерантност за производителите на фалшив алкохол.

Освен с представителите на двете сдружения, Манолова се срещна и се запозна днес с проблемите на общо около 40 души. Пред нея е бил поставен и въпросът с принудителното събиране на дарения за различни цели от родителите в много добрички училища. „Някои от децата се чувстват притискани и дискриминирани от невъзможността или нежеланието на родителите да се включи в този уж доброволен процес”, коментира Манолова и заяви, че ще направи необходимата проверка.

По темата за винетките чуйте още в прикачения файл.