Прокуратурата в Свиленград разследва незаконно превеждане през границата на страната на 111 бежанци
Прокуратурата в Свиленград разследва незаконно превеждане през границата на страната на 111 бежанци / Dariknews.bg, архив

Районната прокуратура в Свиленград е започнала разследване по досъдебно производство за незаконно превеждане на чужди граждани през границата на страната, съобщават от Пловдивската апелативна прокуратура. Тази сутрин на малък остров в река Марица край свиленградското село Генералово са били открити 111 чужди граждани. Сред тях има 60 деца, като по-голямата част са на възраст до 5 години. Според първоначалните данни чужденците били превозени с лодки, вероятно от турски каналджии, през границата - по река Марица и оставени на острова, който се намира на територията на България. До момента е установено, че те са преминали в страната през нощта. По първоначални данни чужденците са граждани на Сирия, което са заявили пред българските власти.

Под ръководството на Районна прокуратура - Свиленград се извършват активни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия за установяване на извършителите на престъплението. Досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител.  В момента се оказва първа медицинска помощ на чуждите граждани, като на място има следствено-оперативна група.