Кмет поиска от съда да обяви избора му за незаконен
Кмет поиска от съда да обяви избора му за незаконен / sxc.hu

Кметът на село Мъдрево поиска от Административния съд в Разград да обяви избора му за незаконен и да насрочи нови избори.

Това стана по време на съдебен процес, заведен от опонента му Ибрям Ялама от ДПС, който от четири мандата управлява населеното място. На вота на 25 октомври миналата година той изгуби с 316 на 319 гласа от Салим Мустафа от коалиция „Време за промяна".

В съдебна зала обаче бюлетините бяха преброени отново, част от недействителните се оказаха действителни и бе установен различен резултат - 336 на 319 в полза на Ялама.

Установени бяха и други нарушения: 11 избиратели с придружители не са гласували, а придружителите им са влезли сами в тъмната стаичка; 7 човека с адресна регистрация в Кубрат са дописани в избирателните списъци, без да е ясно дали не са гласували за селски кмет; графологическа експертиза установи, че сред гласувалите по настоящ адрес 15 човека, на четирима подписите под заявленията за гласуване не са истински.

Заради установените нарушения представителят на прокуратурата - заместник-окръжният прокурор Тихомир Тодоров поиска отмяна на изборния резултат и насрочване на нов вот в Мъдрево. Същото поискаха и адвокатите на заинтересованото лице - избрания кмет Салим Мустафа. Той самият обяви, че иска да е избран с честни избори и не иска служебна победа. Разказа, че съперникът му споделил, че вече се отказал, но „отгоре" го натискали да продължи делото. Според Мустафа при нови избори в Мъдрево опонентът му от ДПС ще е друг.

Адвокатът на Ялама призна част от нарушенията, но защити тезата, че те са дребни и не влияят на изборния резултат.