Нов апарат в Пловдив помага за диагностицирането на Алцхаймер, мозъчен инсулт и Паркинсонова болест
Нов апарат в Пловдив помага за диагностицирането на Алцхаймер, мозъчен инсулт и Паркинсонова болест / dariknews.bg/архив

Единственият в България апарат за функционално-магнитно-резонансно изобразяване е една от последните придобивки на Медицински университет-Пловдив.

„Апаратът помага за ранната диагностика на неврологични заболявания и за предоперативна и следоперативната им оценка“, разкри професорът по психология д-р Дроздстой Стоянов и допълни, че уредът помага и за оптимизацията на лечението и на избора на медикаменти в психиатрията.

Благодарение на апарата могат да се диагностицират някои от най-разпространените болести на мозъка и нервната система – болест на Алцхаймер, мозъчен инсулт, Паркинсонова болест, както и да се помогне за лечението на шизофрения и депресивни разстройства.

Уредът работи от няколко месеца, като продължава обучението на персонала, за да може той да бъде вграден още по-ползотворно в клиничната практика, неврологията, психиатрията и неврохирургията в България. Именно обучението на персонала за работа с апарата е една от целите на сътрудничеството с Университета в Лозана, Швейцария.

Един от най-изявените преподаватели на Медицинския университет порф. д-р Богдан Драгански обясни, че Алцхаймер и мозъчните удари са най-масово разпространените болести на мозъка. При първата болест се търси начин тя да бъде диагностицирана преди да се е развила до етап, в който пациентът вече се нуждае от постоянна подкрепа. При мозъчните удари, след като са изпуснати превантивните моменти и ударът е станал, целта е да се определи как най-добре да се рехабилитират хората и да се възвърнат изгубените функции.

 

„Точно такъв център, какъвто има тук, е на път да направи връзката между това, което виждаме в клиниката като проблем, но не можем да го решим и това, което науката предлага като възможни решения“, допълни професор Драгански.