14 000 души са посетители музея в Кюстендил
14 000 души са посетители музея в Кюстендил / Иво Кирилов, Дарик

Близо 14 000 души са посетили музейните зали и експозиции на Регионален исторически музей- Кюстендил през изминалата година, това съобщи за Дарик директорът Валентин Дебочички.
"Повишението е символично, но това за нас е един добър знак на стабилизиране. Делът на кюстендилци в посещенията в музея се увеличава, което е една хубава тенденция. Близо 1 341 деца са посетили през изминалата година създаденият през 2013 г. Детски музеен кът. Най- посещаваният обект на РИМ- Кюстендил е археологическата експозиция в зала „Асклепий". Тя е била посетена 4 917 души. ", заяви Дебочички.
Според него едно от най- радващите събития през 2015 г. бе рестартирането на процеса свързан с преустройството на бившият тютюнев склад, който трябва да се превърне в бъдещият музеен център.

14 000 души са посетители музея в Кюстендил
netinfo


„През миналата година от Министерството на културата обяви обществена поръчка за изготвяне на технически проект, който в началото на тази година вече е факт. Съвсем в близко бъдеще Кюстендил ще има своя истински голям музей", допълни Дебочички. Необходимите средства за този обект ще се търсят по програмата за Регионално развитие, както и от средствата отпуснати за Интегрираният план за градско възстановяване и развитие на община Кюстендил.
През 2015 г. специалистите на РИМ- Кюстендил са извършили 4 архиологически проучвания и наблюдения в Сапарева баня и едно сондажно археологическо проучване в Кюстендил. Част от екипът на музея участва и в архиологическите проучвани при построяването на АМ „Струма".
Валентин Дебочички оценява работата на музейната колегия през миналата година като добра.

14 000 души са посетители музея в Кюстендил
netinfo