Атентат срещу пакистанското консулство в Афганистан взе жертви
Атентат срещу пакистанското консулство в Афганистан взе жертви / БГНЕС

Пакистанското консулство в Джелалабад, Източен Афганистан, бе отцепено от полицията, след като атентатор самоубиец се самовзриви близо до него, като уби седем военни и полицаи, съобщи говорител на губернатора на провинцията, цитиран от Ройтерс.

Атентаторът се опитал да се нареди на опашката от чакащи за виза за Пакистан и се самозривил, след като го спрели и му попречили да влезе в сградата.

Афганистан и Пакистан се споразумяха за подновяване на преговорите с талибаните

Около сградата избухна престрелка, при която бяха ликвидирани двама въоръжени нападатели, барикадирали се в съседна сграда след самоубийствения атентат. Това съобщи в Туитър заместник-министърът на вътрешните работи генерал Аюб Саланги, цитиран от Ройтерс.

Двамата били убити в престрелка с афганистанските сили за сигурност, обкръжили празната правителствена резиденция, където се укрили нападателите, след като атентаторът се самовзриви пред консулството.

Отговорност за нападението пое групировката "Ислямска държава" (ИД), чиито бойци действат и в източната част на Афганистан през последните месеци, предаде Франс прес. В изявление джихадистите обясняват, че атаката е била извършена от трима бойци, двама от които са се взривили, задействайки колани с експлозиви.

Източник: БТА