Деца сурвакат за Василица във Великотърновско
Деца сурвакат за Василица във Великотърновско / снимка: Пресцентър - Община Горна Оряховица, архив

С различни инициативи за седма година ЦМТД „Амалипе“ ще отбележи в област Велико Търново утрешния празник Василица. Послучай Ромската Нова година днес от 10:00 часа малките сурвакари от СОУ ,,Владимир Комаров” ще сурвакат областния управител проф. Пенчо Пенчев, а след час ще гостуват на великотърновския кмет Даниел Панов.

Пак днес от 10:00 часа сурвакарите от ОУ ,,Васил Левски” с. Леденик и от ОУ ,,Христо Смирненски” с. Водолей ще представят своята празнична програма пред РИО, а по-късно ще сурвакат здравните инспектори от РЗИ. Кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова ще посрещне малчуганите от Детски център ,,Мост на надеждата”, които са подготвили специална програма, посветена на ромския празник.

Центърът за развитие на общността в Павликени ще отбележи Василица в читалището в Бяла Черква от 13:00 часа. На сцената групи ученици от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, с. Батак, ОУ „Филип Тотю”, с. В ърбовка, ОУ „Бачо Киро” от Бяла Черква, ОУ „Св. Климент Охридски”и СОУ „Бачо Киро” от Павликени, и ОУ „Христо Ботев”, с. Недан, ще представят танци и песни , както и ще пресъздадат традициите на празника.

В късния следобед Василка Костадинова ще отвори вратите на своя дом, за да ни пренесе в света на ромската култура и бит, пресъздавайки традиционния обичай. Утре от 11:00 часа, учениците от ОУ ,,Пайсии Хилендарски” в Горна Оряховица, ще сурвакат кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Сурвакарските наричания ще бъдат изпълнени на български и ромски език, както и на диалекта на калдерашите.