Свищовлии скочиха срещу идеята Стопанска академия да стане филиал на Русенския унивеситет
Свищовлии скочиха срещу идеята Стопанска академия да стане филиал на Русенския унивеситет / netinfo

Гневна вълна предизвика в Свищов изказването на просветния министър проф. Тодор Танев, който миналата седмица заяви, че ще спре субсидията за Стопанската академия и ще направи учебното заведение филиал на Русенския университет. “Свищов ще брани своята Академия. Има готовност за протести, гражданско неподчинение и затваряне на пътища”, каза проф. Андрей Захариев от катедра “Финанси и кредит”. По негови думи Свищов е получил министерски танков изстрел в своето академично житие и битие.

Проф. Захариев обяви, че вече са събрани стотици подписи в подкрепа на Стопанската академия. Съпричастност са показали както преподаватели и граждани, така и кметът на Свищов Генчо Генчев и председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов. Събраните подписи са изпратени до председателя на Комисията по образование и наука в Народното събрание Милена Дамянова, като по този начин се настоява да бъде свикана спешна среща с просветния министър, великотърновските депутати и членове на академичната общност на висшето учебно заведение в Свищов.

В подписката е посочено, че насрочването на среща е необходимо заради възникналата критична ситуация, заведените дела, обжалване на решения, а така също във връзка с избора на органи на управлението на Стопанската академия. В писмото се припомня и за историческа справка от завещанието на Димитър Апостолов Ценов, според което учебното заведение не може да се слива с други училища и университети.

Проф. Андрей Захариев призова да се спре да се гаси пожара в академичната общност в Свищов с туби бензин. Той сподели, че преподавателите виждат решението на проблемите във ВУЗ-а с предсрочното прекратяване на мандата на ректора проф. Теодора Димитрова. Миналата седмица Административният съд отмени заповедта на министъра на образованието, с която тя бе отстранена от поста.

От академичната общност в Свищов се опасяват, че ако МОН не обжалва решението до две седмици, проф. Димитрова ще бъде възстановена като ректор. Проф. Андрей Захариев обяви, че е написал писмо до просветния министър, с което се настоява да бъдат дадени правомощия на временния ректор проф. Марияна Божинова да свика Общо събрание на университета, като целта е да бъде гласуван вот на недоверие за проф. Димитрова и тя да бъде отстранена преди изтичането на мандата и. “Общото събрание може да приеме оставката на проф. Димитрова ако тя прецени, че това е моментът да я подаде”, коментира проф. Захариев.